Opvang vluchtelingen Oekraïne in Don Boscoschool en mogelijk Het Schild

Foto: Don Boscoschool

De oorlog in Oekraïne brengt een ongekende hoeveelheid leed en verschrikkingen. Veel inwoners van Oekraïne zijn hun land ontvlucht en velen zullen volgen.

Samen met omliggende gemeenten en onder leiding van de Veiligheidsregio Gelderland Midden maakt gemeente Renkum zich klaar voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Met elkaar organiseren we de opvang van 2.000 vluchtelingen in onze regio. Met het realiseren van opvang in de voormalige Don Boscoschool in Renkum, zorgt de gemeente voor ongeveer 70 opvangplekken. Als tweede locatie wordt gekeken naar Het Schild in Wolfheze.

Don Boscoschool

De Don Boscoschool in Renkum wordt geschikt gemaakt voor de opvang voor de langere termijn. Deze locatie is door de brandweer en omgevingsdienst akkoord bevonden en wordt door de GGD nog beoordeeld. Om opvang in deze locatie te realiseren worden op korte termijn werkzaamheden verricht. Naar verwachting is deze locatie over ongeveer acht weken gereed om mensen op te vangen. De opvang locatie wordt voor de duur van een jaar beschikbaar gemaakt.

Op dit moment is nog niet bekend vanaf wanneer van deze locatie gebruik gemaakt wordt. Op de locatie wordt een locatie-manager aangesteld, die dag en nacht beschikbaar is. Deze locatie-manager is aanspreekpunt voor zowel de vluchtelingen als voor de omwonenden. Voor de huidige bewoners van de locatie wordt naar vervangende woonruimte in onze gemeente gezocht. Zij wonen op dit moment antikraak in het pand.

Het Schild

Naast bovengenoemde opvang wordt op dit moment gekeken naar opvang bij het Schild in Wolfheze. Hier kunnen acht wooneenheden beschikbaar worden gesteld. Onderzoeken door Brandweer, omgevingsdienst en GGD worden nog uitgevoerd.

Rust bij de opvang

Veel mensen benaderen de gemeente omdat ze spullen willen aanbieden of zich als vrijwilliger willen inzetten. Dat is hartverwarmend. De gemeente vraagt hen om deze hulp niet op de opvanglocaties aan te bieden. De mensen die hier gaan verblijven, zijn afkomstig uit een oorlog. Zij zoeken rust en zekerheid. Ze maken zich zorgen om hun land en hoe het met achtergebleven familie en vrienden gaat.

Om vraag en aanbod van hulp bij elkaar te brengen heeft de gemeente, in samenwerking met Renkum voor Elkaar, een Facebookgroep opgericht: facebook.com/groups/hulpaanoekrainersinrenkum.

Inwoners zonder Facebook kunnen terecht bij [email protected] en/of [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen