Collectie ‘Oosterbeekse School’ Pim Kwak aan gemeente geschonken

Leonie Rolink en Paul Tirion tonen een werk van C. Schulman
Leonie Rolink en Paul Tirion tonen een werk van C. Schulman
Foto: Gemeente Renkum

Met groot respect en liefde voor het landschap heeft verzamelaar Pim Kwak een groot aantal schilderijen bijeengebracht die door landschapschilders zijn gemaakt van de Veluwezoom. Doel van de collectie was om Renkum als kunstenaarsgemeente op de kaart te zetten. Verschillende werken zijn afkomstig uit het kunstenaarscollectief Pictura Veluvensis.

Op 4 oktober 2021 is Pim Kwak plotseling komen te overlijden en dreigde deze prachtige collectie uit elkaar te vallen. Een kennis van Kwak heeft de collectie gered door deze aan te kopen en voor zover nodig te laten restaureren. De kennis wil graag anoniem blijven. Oosterbeker Paul Tirion treedt op als woordvoerder.

Hij schenkt de collectie aan de gemeente Renkum om de collectie te behouden voor de Renkumse samenleving. Wethouder Leonie Rolink is blij met deze schenking; “De cultuurhistorische waarde van deze collectie is enorm groot. Ik ben ontzettend trots dat we hiermee een stukje geschiedenis in onze gemeente kunnen behouden.”

Mineralen

pim kwakPim Kwak (geboren in Apeldoorn op 9-12-1939) is de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Als kind trok hij vaak met zijn vader de natuur in. Met het zoeken naar ‘steentjes’ begon de opbouw van zijn eerste verzameling mineralen die uitgroeide tot een forse omvang. Hij nam met zijn collectie deel aan vele beurzen. Pim Kwak, die 40 jaar bij Philips in Nijmegen werkte, was niet alleen zeer leergierig en creatief, maar kenmerkte zich ook door een sterke focus en ging bij zijn diverse interesses tot in diep detail.

Als groot kenner van de natuur van de Veluwezoom kende hij elk plekje in het landschap op zijn duimpje. Bij Veilinghuis Derksen kocht hij zijn eerste natuurprent, namelijk de eerste schets van de natuur van Xeno Münninghof. Dit bleek voor deze gedreven collectioneur de aanzet om landschapsschilderijen te verzamelen, geschilderd in de Veluwezoom en vooral uit de periode na 1840 toen Oosterbeek, Doorwerth en Wolfheze uitgroeiden tot een ware kunstenaarskolonie. Veel schilders, maar ook schrijvers, werden geïnspireerd door de prachtige natuur van heide, bossen en met name de stuwwallen die op de vele landgoederen te vinden zijn.

Geïnspireerd door de Veluwezoom

pim kwakDe schilders die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw naar de Veluwezoom kwamen, bevonden zich in een overgangsperiode van de Romantiek naar een wat modernere stijl. Het schilderachtige landschap van de Veluwezoom inspireerde velen van hen, zoals Münninghof, B. Ferwerda, J.W. Bilders, A. Mauve, Théophile de Bock, M. Vos, Th. Goedvriend, Willem Roelofs, A. Markus enzovoort.

Deze schilders zijn terug te vinden in de prachtige collectie die Pim Kwak in vele jaren bij elkaar heeft gebracht. Riny Kwak, zijn weduwe, vertelde dat zijn gedrevenheid voortkwam uit zijn behoefte om de schilderijen “weer naar huis te brengen”.

In de afgelopen jaren is door verschillende particuliere initiatieven samen met de gemeente Renkum gekeken of de ‘Collectie Pim Kwak’ in de gemeente zou kunnen worden ondergebracht, op locaties zoals de Westerbouwing of Landhuis Mariëndaal.

Nu zal opnieuw bezien moeten worden waar de collectie tot zijn recht kan komen. Ook wordt overwogen of er niet eerst een tentoonstelling kan worden gehouden ter ere van deze collectioneur en ‘zijn’ schilders.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen