Verkeersmaatregelen tijdens de 75e Airborne Wandeltocht op 3 september

Foto: Gemeente Renkum

Oosterbeek – Op zaterdag 3 september is in onze gemeente de 75e editie van de Airborne Wandeltocht. Het is het grootste eendaagse wandelevenement in de wereld en daar komen ieder jaar ruim 30.000 wandelaars en 20.000 bezoekers op af. De wandeltocht leidt tot extra verkeersdrukte.

Om alles goed te laten verlopen, neemt de organisatie samen met politie, gemeente en hulpdiensten verschillende verkeersmaatregelen. Hierbij zet de gemeente Renkum alle maatregelen op een rij.

Verkeersmaatregelen

Om een veilig evenement voor wandelaars, bezoekers en inwoners te organiseren, zijn er die dag verschillende verkeersmaatregelen. Ook worden verkeersregelaars ingezet. De verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de al aanwezige verkeersmaatregelen. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen.

1. Parkeer- en stopverbod

(tekst gaat verder na afbeelding)3 september

Vanaf zaterdagmorgen 00.00 uur geldt een parkeerverbod en verbod om stil te staan op de wegen aangegeven op het kaartje hieronder. Hiermee worden voor hulpdiensten belangrijke routes autovrij gemaakt. Parkeer al op vrijdagavond je auto daar waar dat wel mag. Anders loop je het risico dat je auto, op jouw kosten, wordt weggesleept.

2. Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdagmorgen vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit is voor de veiligheid van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen. Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station in Oosterbeek en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee voorkomen we dat het dorp al vroeg volloopt met wildparkeerders. Al het inkomende verkeer leiden we naar de centrale parkeerterreinen.

3. Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur gaat Oosterbeek op slot: alle wegen, die de ontsluiting vormen voor het dorp, worden afgesloten. Op een aantal wegen geldt éénrichtingsverkeer, zodat het verkeer nog wel het dorp kan verlaten. Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, leiden we om naar de parkeerterreinen aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth. Op het kaartje onder punt 5 zie je een overzicht van alle afgesloten wegen.

4. Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg is er in westelijke richting éénrichtingsverkeer. Dit in verband met de grote groep wandelaars die in een korte periode de Bennekomseweg oversteken. Verkeer richting de Utrechtseweg / N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen gaan in vanaf 11.00 uur, of zoveel eerder als nodig.

5. Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp richting Oosterbeek

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek, de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregelen gaan in vanaf 11.00 uur, of zoveel eerder als nodig.

Einde verkeersmaatregelen
Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdagavond 18.00 uur of zoveel eerder of later als nodig is. De Utrechtseweg in Oosterbeek zal iets later opengaan om de schoonmakers veilig te kunnen laten werken.

(tekst gaat verder na afbeelding)

3 september

Overige informatie

Weverstraat
De Weverstraat is niet op alle plekken even breed. Voor de veiligheid van wandelaars en bewoners zijn in de hele Weverstraat geen uitstallingen, stands en kraampjes toegestaan. Hierop zal streng worden toegezien.

Calamiteitenroute

Mocht er zich onverhoopt een calamiteit in de toch al drukke Weverstraat voordoen, dan worden de wandelaars afhankelijk van de plaats van de calamiteit omgeleid. Het gaat om een viertal calamiteitenomleidingen via onder andere de Fangmanweg, de Dam, de Zuiderbeekweg, de Van Toulon van de Koogweg en de Annastraat. Op deze straten geldt deze dag daarom ook een parkeerverbod.

Muziekgroepen
De muziekgroepen die de wandelaars begeleiden, hebben hun onderkomen in de Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg. Bij aankomst en vertrek is er extra busverkeer op deze weg. Er wordt een aantal parkeerplekken voor de bussen vrijgehouden.

Informatie Airborne Wandeltocht
Kijk voor alle informatie over de Airborne Wandeltocht op airbornewandeltocht.nl.

Voorkom zwerfafval!

Je wandelt door een kwetsbaar natuurgebied dat met grote zorg onderhouden wordt. Ook in de dorpen houden wij het graag schoon. Mogen wij daarbij op je hulp rekenen? Gooi geen afval op straat of in het bos, maar gooi het in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Sluit de afvalbakken na gebruik om hinder door wespen te voorkomen

Tips!

• Ga je zaterdag 3 september op pad met de auto en wil je geen hinder ondervinden van omleidingen en wegafsluitingen? Zet je auto dan voor 8.00 uur op een plek waar dat mag en waar je makkelijk het dorp uit komt.

• Tussen 9.00 en 18.00 uur kun je Oosterbeek Hoog verlaten via de Graaf van Rechterenweg, Valkenburglaan en de Utrechtseweg richting Wageningen en A50. Oosterbeek Laag kun je verlaten via de Jhr. N. van Rosenthalweg , Julianaweg en Schelmseweg richting Arnhem en A12.

• Maak zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen brengen je dicht bij de Start/Finish. Er zijn twee bushaltes ingericht op de Stationsweg/A.Weeninklaan en op de Oranjeweg/Hartensteinlaan in beide richtingen.

• De bussen van BRENG rijden een andere route dan normaal en stoppen bij bovengenoemde haltes. De buurtbussen rijden deze dag niet.

• De Dreijenseweg is vanaf 7.00 uur volledig afgesloten. Ook de spoorviaduct van Dreijenseweg naar Stationsweg is van 07.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

• De parkeerterreinen voor de wandeltocht vind je aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth. Alle wandelaars en bezoekers die het evenement met de auto komen bezoeken, worden omgeleid naar deze parkeerterreinen. Volg de borden naar de parkeerplaatsen, dit in verband met de bereikbaarheid en doorstroming. Vanaf de parkeerplaatsen zijn er pendelbussen om u dicht bij de start/finish te brengen.

• Op de J.J. Talsmalaan en ventweg van de Utrechtseweg tussen de Van Lennepweg en de Hoofdlaan in Oosterbeek zijn onbewaakte een fietsparkeerterreinen ingericht. Dringend verzoek om de fietsen hier te parkeren en niet meer langs de Sonnenberglaan. De Sonnenberglaan is namelijk de in- en uitstaplocatie van de pendelbussen.

• Volg geduldig de aanwijzingen van de parkeeraanwijzers op. Zij richten het parkeren zó in dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.

• Kom kijken naar het defilé om 11.00 uur en naar de intocht vanaf 14.00 uur. Tegenover het Airborne Museum zijn de hele dag gratis tribuneplaatsen beschikbaar.

De NS laat van 7.00 tot 18.00 uur alle treinen in Oosterbeek stoppen, ook de intercity’s (met uitzondering van de internationale trein). Vertel dit aan bezoekende familieleden en (wandel)vrienden die van buiten de regio komen

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen