Toegewijde Jaap van Genderen krijgt Soldaat met bloemenmeisje

Foto: Barry de Reus

Jaap van Genderen heeft het bronzen beeldje van de militair met het bloemenmeisje gekregen omdat hij zich de afgelopen 30 jaar als vrijwilliger heeft ingezet voor de jaarlijkse herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek

Het beeldje werd uitgereikt door burgemeester Agnes Schaap op zijn afscheidsreceptie in Ede.

Jaap heeft zich de afgelopen 30 jaar als vrijwilliger ingezet voor de jaarlijkse herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

Airborne Memorial Service in Oosterbeek

Al vanaf 1992 is Jaap betrokken bij de organisatie de herdenkingsdiensten. In 2003 werd hij lid van het management van de organisatie, als secretaris. Al die jaren heeft hij zich op vrijwilligersbasis ingezet, naast zijn gezin en fulltime baan. Toen in 2015 – enkele weken voor de jaarlijkse Airborne-herdenking – de toenmalige organisator ziek werd, nam Jaap zonder enige aarzeling de leiding. In korte tijd coördineerde en leidde hij met succes de vergaderingen met alle hoofdrolspelers, inclusief die met militaire en civiele autoriteiten.

Vrijwilligers en medeorganisatoren ervaren hem als een meelevende, betrokken en toegewijde man, die de vrijwilligers op zijn eigen unieke manier weet te inspireren. Door zijn inzet is de organisatie van de jaarlijkse herdenking de afgelopen jaren verbeterd en geprofessionaliseerd.

Expositie Renkumse Molen

Jaap mede-organiseert ook sinds enkele jaren de expositie tijdens de Airborneweek in de Renkumse Molen. Jaarlijks wordt de geschiedenis van een militair die tijdens Operatie Market Garden vocht middels drie grote panelen verteld. Dit jaar werd het verhaal van gliderpiloot Lt Kenneth Strathern. Hoe kwam hij bij het leger, waar landde hij en wat beleefde hij tijdens de slag? Daar gaat heel wat uitzoekwerk aan vooraf maar dat wordt met alle liefde en toewijding gedaan.

Zo maakt de Renkumse Molen, die tijdens de oorlog vernield werd en in 2013 gerestaureerd, deel uit van de Airborne herdenkingen en wordt een klein, persoonlijk stukje van de oorlog weder verteld.

Soldaat met bloemenmeisje

De Oosterbeekse kunstenares Fransje Povel-Speleers heeft het beeldje gemaakt in opdracht van de gemeente Renkum. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die op uitzonderlijke wijze een bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne historie.

Achter het beeld zit een treffend verhaal. Een klein meisje draagt een grote zonnebloem en loopt aan de hand van een soldaat. De soldaat symboliseert de Slag om Arnhem in september 1944. Het kleine meisje met de zonnebloem symboliseert de bevrijding en de vrede. Ook staat zij symbool voor alle ‘bloemenkinderen’ die sinds 1945 tijdens de herdenkingsdienst op de begraafplaats in Oosterbeek bloemen leggen op de graven van de gevallen militairen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen