Sloop scholenstrip Bram Streeflandweg mogelijk in 2e helft 2024

Foto: Renkum Nieuws

Renkum/Heelsum – Over de te ontwikkelen woningbouw aan de scholenstrip aan de Bram Streeflandweg, de voormalige scholen Jac. P. Thijsse en de Vita Vera, inclusief de daarbij behorende gymzaal en het naastgelegen trapveld neemt de gemeenteraad binnenkort een besluit.

Het is een besluit over kaders zoals deze gesteld worden aan de locatie Scholenstrip Bram Streeflandweg op de grens van Renkum en Heelsum.

Het college van burgemeester en wethouders heeft 8 augustus besloten de kaderstelling naar de raad te sturen, die het vervolgens kan vaststellen.

Participatie met de omgeving

Het realiseren van een woningbouwlocatie vraagt veel onderzoek, ontwerpwerk en afstemming met verschillende partijen, helemaal als een woningbouwontwikkeling tussen bestaande woningen wordt gerealiseerd. Wethouder Daniëlle van Bentem:

“Voor ons is het van groot belang dat er samen met de bewoners uit de directe omgeving een nieuwe woonomgeving wordt ontwikkeld. Daarom zijn er ook meerdere informatieavonden en klankbordgroep bijeenkomsten geweest om samen met de buurt te komen tot randvoorwaarden en kaders die ook door hen worden gedagen. Vanuit de omgeving was er veel enthousiasme om mee te mogen denken bij de planvorming”.

Het plan dat passend is op deze locatie bestaat uit een mix van woningen met tuin en appartementen in de diverse prijscategorieën.

Kaderstelling

Het college legt de kaders voor de ontwikkeling van deze locatie ter besluitvorming voor aan de raad. Van Bentem: “Bij de ontwikkeling van deze locatie wordt niet strak voorgeschreven wat er moet worden gerealiseerd, maar worden aan de ontwikkelaar kaders meegegeven waaraan de ontwikkeling moet voldoen. Op deze wijze verwachten we de partijen uit te dagen om op deze locatie een mooie woningbouwontwikkeling te realiseren”.

De kaderstelling heeft betrekking op de stedenbouwkundige invulling voor de locatie, waaronder wonen, groen, verkeer, water en duurzaamheid.

“Deze locatie is volledig in het eigendom van de gemeente Renkum. Dat betekent dus ook dat wij hier aanvullende eisen en randvoorwaarden kunnen stellen ten opzichte van het landelijke en lokale beleid om zo invulling te kunnen geven aan onze ambitie” aldus de wethouder.

Hoge ambitie betaalbare woningbouw

De gemeente Renkum wil voor 2030 zeker 900 nieuwe woningen realiseren, waarvan een groot aandeel bestaat uit betaalbare woningen. De ontwikkeling van de Scholenstrip Bram Streeflandweg draagt met 60-80 woningen behoorlijk bij aan deze woningbouwambitie. In lijn met de ambitie van het college wordt 75% van de woningen gerealiseerd in het betaalbare segment (tot € 355.000,-). Ook een substantieel aandeel van deze betaalbare woningen wordt gerealiseerd als sociale huurwoning.

Inpassing in de huidige omgeving

Bij de kaderstelling is er veel aandacht voor de huidige landschappelijke kwaliteit van de locatie. Kenmerkend aan de locatie is de aanwezigheid van veel groen, grote bomen maar ook zeker het grote hoogteverschil.

Van Bentem: “Uitgangspunt is dat van het waardevolle bestaande groen zoveel mogelijk blijft bestaan. Door op deze locatie aan de slag te gaan met een soort proef met de biodiversiteit, denken wij dat door deze woningbouwontwikkeling uiteindelijk de biodiversiteit verbetert”.

Door het bestaande hoogteverschil te gebruiken is het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier het parkeren (half)verdiept op te lossen. Van Bentem:

“Door te wonen op het niveau van de huidige schoolgebouwen en te parkeren op het niveau van de Bram Streeflandweg, kan er dus geparkeerd worden onder de gebouwen. Een mooie oplossing waarbij de huidige hoogteverschillen blijven bestaan en het parkeren voor een behoorlijk gedeelte ondergronds wordt opgelost”.

Selectiecommissie

De besluitvorming over de kaders is een belangrijke stap in het proces. Na de besluitvorming wordt de tender opgestart en wordt het ontwerp bestemmingsplan ter visie gelegd. Door het opstarten van de tender wordt het project openbaar gemaakt zodat de ontwikkelende partijen zich kunnen aanmelden om in aanmerking te komen voor de ontwikkeling van deze locatie. Na een gedegen selectie blijven drie partijen over die voor deze locatie binnen de gestelde kaders een ontwerp mogen opstellen.

Deze ingediende plannen worden door een selectiecommissie beoordeeld, waarna één partij de locatie mag gaan ontwikkelen. De verwachting is dat de uiteindelijke opdracht medio 2024 wordt verstrekt waarbij het mogelijk zou moeten zijn dat de eerste sloopwerkzaamheden al in de 2e helft van 2024 worden uitgevoerd. Als alles volgens planning verloopt kunnen de eerste woningen begin 2026 worden bewoond.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen