Burgemeester op bezoek bij de (bijna) 100-jarige Lien Gelderman

Foto: Berry de Reus

Renkum – Vandaag, woensdag 24 mei is burgemeester Agnes Schaap op bezoek geweest bij de bijna honderd-jarige mevrouw Lien Gelderman in verzorgingshuis Rijnhof Renkum.

Morgen wordt Lien namelijk 100 jaar!

Groot gezin

Mevrouw Gelderman (Lien) werd geboren in Emmerich op 25 mei 1923. Zij was de oudste van een gezin waar in de loop der jaren 8 kinderen geboren werden. Zij bracht haar lagere schoolleeftijd door in Driel.

Enige tijd vóór het uitbreken van de 2e wereldoorlog verhuisde het gezin naar Arnhem. Haar vader was “steenbaas” van de steenfabriek Meinerswijk. Na de oorlog vroeg een vriendin van haar of ze een tijdje wilde zorgen voor het gezin van een weduwnaar met drie jonge kinderen (3 jongens) in Amsterdam. De zus van de vriendin was op jonge leeftijd gestorven en de man had niemand om voor zijn kinderen te zorgen, terwijl hij moest werken.

Ze nam haar uitkering van de gemeente Arnhem mee (inwoners van Arnhem die terugkwamen na de gedwongen evacuatie van Arnhemmers door de Duitsers, kregen na de oorlog een uitkering, daar de stad in puin lag. Bovendien waren huizen kapot of geplunderd.)
Lien kwam in Amsterdam en is daar na enige maanden ook getrouwd met de weduwnaar. Uit dat huwelijk werden nog twee dochters geboren.

lienRijnhof

Na de dood van haar man in 1978 heeft ze op verschillende adressen gewoond. Ze ging op vakantie en maakte dan kennis met verschillende personen waar ze probeerde een goed contact mee te krijgen. Voor haar zijn er drie vrienden die er in de loop der jaren uitsprongen. Tot haar verhuizing van Amsterdam naar Renkum, de Rijnhof, heeft ze vooral met een laatste vriend jarenlang een goed contact gehouden.

Zij konden het goed met elkaar vinden, De vriend had dezelfde leeftijd en wilde eigenlijk best wel mee naar Renkum. Dit kon natuurlijk niet, daar hij geen indicatie had. Vrijdags bracht Hans, de jongste stiefzoon, haar naar Renkum en de zondag daarop kreeg hij bericht dat haar vriend in zijn slaap was overleden. Natuurlijk zeer triest.

Lien heeft best wel veel moeite gehad om hier aan te wennen. Gelukkig gaat ze vaak mee naar de kerk op zondag en maakt dan wel contact met vele mensen bij het koffiedrinken na afloop en nu na twee jaar lukt dat ook aardig.

Met dank aan Hans Gelderman

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen