Verkeersmaatregelen voor de 76e Airborne Wandeltocht 2023

Foto: DM van Hellesem

Op het grootste 1-daagse wandelevenement in de wereld, de 76e Airborne Wandeltocht 2023, komen ieder jaar ruim 30.000 wandelaars en 20.000 bezoekers af. Ook deze wandeltocht op zaterdag 2 september leidt tot extra verkeersdrukte.

Om alles goed te laten verlopen, neemt de organisatie samen met politie, gemeente en hulpdiensten verschillende verkeersmaatregelen. De verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de al aanwezige verkeersmaatregelen. In het algemeen geldt: volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen. (tekst gaat verder onder kaart)

3 september, 76e Airborne Wandeltocht 2023

1. Parkeer- en stopverbod

Vanaf zaterdagmorgen 2 september 2023 om 00.00 uur geldt een parkeerverbod en verbod om stil te staan op de wegen langs de wandelroute. Hiermee worden voor hulpdiensten belangrijke routes autovrij gemaakt. Parkeer al op vrijdagavond uw auto daar waar dat wel mag, anders loopt u het risico dat uw auto, op uw kosten, wordt weggesleept.

Bent u het weekend van 2 september nog op vakantie of komt u net terug? Denk er dan voor vertrek aan dat u uw auto op de eigen oprit zet of buiten het wandelgebied parkeert. Heeft u nieuwe buren? Wijs hen dan op de maatregelen!

2. Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdagmorgen 2 september vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit om de veiligheid te waarborgen van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen. Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee wordt voorkomen dat het dorp al vroeg volloopt met wildparkeerders. Al het binnenkomende verkeer wordt naar de centrale parkeerterreinen geleid.

3. Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur gaat Oosterbeek op slot: alle wegen welke de ontsluiting vormen voor het dorp worden afgesloten. Op een aantal wegen wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, zodat het verkeer nog wel het dorp kan verlaten. Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, worden omgeleid naar de parkeerterreinen bij Mill Hill / Dreijenseweg in Oosterbeek en de Boersberg in Oosterbeek.

4. Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg wordt in westelijke richting éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit in verband met de grote groep wandelaars die de Bennekomseweg in een korte periode oversteken. Verkeer richting de Utrechtseweg / N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

5. Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp in de richting van Oosterbeek

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek, de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

Einde verkeersmaatregelen

Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdagavond 3 september 18.00 uur of zoveel eerder of later als verantwoord is. De Utrechtseweg in Oosterbeek zal iets later opengaan om de schoonmaker veilig te kunnen laten werken. (tekst gaat verder na kaart)

3 september, 76e Airborne Wandeltocht 2023

Overige informatie

Weverstraat

De Weverstraat is niet op alle plekken even breed. Voor de veiligheid van wandelaars en bewoners zijn in de hele Weverstraat geen uitstallingen, stands en kraampjes toegestaan. Hierop zal streng worden toegezien.

Calamiteitenroute

Mocht er zich onverhoopt een calamiteit in de toch al drukke Weverstraat voordoen, dan worden de wandelaars afhankelijk van de plaats van de calamiteit omgeleid. Het gaat om een viertal calamiteitenomleidingen via onder andere de Fangmanweg, de Dam, de Zuiderbeekweg, de Van Toulon van de Koogweg en de Annastraat. Op deze straten geldt deze dag daarom ook een parkeerverbod.

Muziekgroepen

De muziekgroepen die de wandelaars begeleiden, hebben hun onderkomen in de Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg. Bij aankomst en vertrek is er extra busverkeer op deze weg. Er wordt een aantal parkeerplekken voor de bussen vrijgehouden.

Kijk voor alle informatie over de Airborne Wandeltocht op airbornewandeltocht.nl.

Voorkom zwerfafval!

Je wandelt door een kwetsbaar natuurgebied dat met grote zorg onderhouden wordt. Ook in de dorpen houden wij het graag schoon. Mogen wij daarbij op jouw hulp rekenen? Gooi geen afval op straat of in het bos, maar gooi het in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Sluit de afvalbakken na gebruik om hinder door wespen te voorkomen.

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Kom je naar de Airborne Wandeltocht? Maak zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen brengen je dicht bij de Start/Finish. Er zijn 2 bushaltes ingericht op de Stationsweg/A.Weeninklaan en op de Oranjeweg/Hartensteinlaan in beide richtingen.

De bussen van BRENG rijden een andere route dan normaal en stoppen bij bovengenoemde haltes. De buurtbussen rijden deze dag niet.
De NS laat van 7.00 tot 18.00 uur alle treinen in Oosterbeek stoppen, ook de intercity’s (met uitzondering van de internationale trein). Vertel dit aan bezoekende familieleden en (wandel)vrienden die van buiten de regio komen.

Tips

Ga je zaterdag 2 september 2023 op pad met de auto en wil je geen hinder ondervinden van omleidingen en wegafsluitingen? Zet je auto dan voor 8.00 uur op een plek waar dat mag en waar je makkelijk het dorp uit komt.

Woon je in het centrum van Oosterbeek of langs de route? Laat dan op zaterdag 2 september 2023 geen goederen of pakketten bij je afleveren.

Tussen 9.00 en 18.00 uur kun je Oosterbeek Hoog verlaten via de Graaf van Rechterenweg, Valkenburglaan en de Utrechtseweg richting Wageningen en A50. Oosterbeek Laag kun je verlaten via de Jhr. N. van Rosenthalweg, Julianaweg en Schelmseweg richting Arnhem en A12.

De Dreijenseweg is vanaf 7.00 uur volledig afgesloten. Ook de spoorviaduct van Dreijenseweg naar Stationsweg is van 7.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

De parkeerterreinen voor de wandeltocht zijn bij Mill Hill / Dreijenseweg in Oosterbeek en bij de Boersberg in Doorwerth. Alle wandelaars en bezoekers die het evenement met de auto komen bezoeken, worden omgeleid naar deze parkeerterreinen. Volg de borden naar de parkeerplaatsen. Vanaf de parkeerplaatsen zijn er pendelbussen om je dicht bij de start/finish te brengen.

Op de J.J. Talsmalaan en ventweg van de Utrechtseweg tussen de Van Lennepweg en de Hoofdlaan in Oosterbeek zijn onbewaakte een fietsparkeerterreinen ingericht.

Dringend verzoek om de fietsen hier te parkeren en niet meer langs de Sonnenberglaan. De Sonnenberglaan is namelijk de in- en uitstaplocatie van de pendelbussen.

Volg de aanwijzingen van de parkeeraanwijzers op. Zij richten het parkeren zó in dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.
Kom kijken naar het defilé om 11.00 uur en naar de intocht vanaf 14.00 uur. Tegenover het Airborne Museum zijn de hele dag gratis tribuneplaatsen beschikbaar.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen