Nationale klimaatweek dit jaar van 30 oktober tot en met 5 november

Foto: anncapictures via Pixabay

De week die in het teken staat van kleine en grote initiatieven voor een beter klimaat: de Nationale Klimaatweek wordt dit jaar van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november 2023 gehouden.

Iedereen kan hieraan bijdragen. Om je te inspireren organiseert de gemeente Renkum tijdens de Klimaatweek verschillende activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

31 oktober: informatieavond ‘Cv ketel vervangen’?

Is jouw cv-ketel bijna aan vervanging toe? Ga je voor een duurzame optie, zoals een warmtepomp? De gemeente snapt het als je daar nog vragen over hebt. Daarom organiseert Rijn en IJssel Energie Coöperatie op dinsdag 31 oktober 2023 een informatieavond in het gemeentehuis. De avond is open voor alle inwoners, maar laat van tevoren even weten of je komt.

 • Datum: dinsdag 31 oktober 2023
 • Tijd: 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
 • Waar: gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek
 • Aanmelden: stuur een bericht naar e-mail: [email protected]

Je kunt de avond ook online volgen (niet interactief) via de website rijnenijsselenergie.nl/informatieavonden.

1 november: duurzaamheidscafé Duurzaam onderwijs

Hoe kan duurzaamheid een basisprincipe worden in het onderwijs? Tijdens dit duurzaamheidscafé delen leerkrachten, klimaataanjagers, onderwijsspecialisten en duurzame programmamakers hun perspectief en is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Leerlingen, ouders, docenten, beleidsmakers, wijkinitiatieven en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

 • Datum: woensdag 1 november 2023
 • Tijd: 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
 • Waar: Het Vierbeekcollege, Wijnand van Arnhemweg 1 in Oosterbeek
 • Aanmelden: stuur een bericht naar e-mail: [email protected]

Programma

 • 19.30 uur: Etske Thie, leerkracht bij Flores Onderwijs en klimaataanjager, over de noodzaak om aan de slag te gaan.
 • 19.50 uur: Michelle Hieltjes, medewerker duurzaamheid bij de Onderwijsspecialisten, over de successen en uitdagingen.
 • 20.10 uur: Maarten Koopman, teamleider Vierbeekcollege, hoe zij met jongeren werken aan duurzaamheid.
 • 20.30 uur: pauze
 • 20.45 uur: Ineke Puijk van Stichting Renkums Beekdal, over het programma voor natuur en milieu educatie voor scholen.
 • 21.00 uur: paneldiscussie met vragen, discussie en debat.
 • 22.00 uur: einde bijeenkomst.

2 november: KlimaatKeet: laat regenwater de grond in zakken

Wil je ook een klimaatvriendelijkere leefomgeving, maar weet je niet goed waar te beginnen? In de KlimaatKeet van Gewoon Dóén! kun je je laten inspireren. Team Merel staat voor je klaar met huis- en tuinadvies om thuis mee aan de slag te gaan – gratis en vrijblijvend. Kom gerust eens langs. Gewoon Dóén! En kun je hulp gebruiken of laat je het liever een ander gewoon doen? Team Merel bestaat ook uit vakmensen die tegen geringe vergoeding je hier graag bij helpen.

 • Wanneer: donderdag 2 november 2023
 • Tijd: 9.00 tot 12.00 uur
 • Waar: markt Oosterbeek

Meer informatie: website gewoondoen.direct.

3 en 4 november: reparatie van het padden geleide scherm

Help mee aan een veilige oversteek voor de padden, kikkers en salamanders in Doorwerth. In het voorjaar willen deze kwetsbare dieren massaal van het bos naar de uiterwaarden, maar er is een groot obstakel: de Fonteinallee! Er liggen tunnels de onder weg door, maar het geleidescherm moet gerepareerd worden. Kijk op deze link om je aan te melden voor de vrijdag of deze link om je aan te melden voor de zaterdag. Daar vind je ook meer informatie.

4 november: Zero waste tour: afvalvrij winkelen

Door spullen te hergebruiken en verpakkingsvrije producten te kopen voorkom je afval. Dit heeft een positief effect op de aarde, omdat (natuurlijke) grondstoffen kunnen worden behouden. Maar hoe kun je dat aanpakken? Bij welke plekken en winkels kun je terecht? Groene doener Etske Thie neemt je mee op de fiets door Oosterbeek langs alle duurzame en ‘zero waste’ hotspots. De fietstocht eindigt met een drankje bij GrandCafé Oosterbeek.

Kijk voor meer informatie over de klimaatweek en alle activiteiten op de website renkumverduurzaamtsamen.nl.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen