Burgemeester bezoekt echtpaar Meeuwisz-Vriens voor 65-jarig huwelijk

jul 26 2023, 19:14 Gemeente
echtpaar meeuwiz 65jr huwelijk 2
Heelsum - Burgemeester Agnes Schaap bracht vandaag een bezoekje aan Karel en Maartje Meeuwisz-Vriens. Op 17 juli vierden zij hun 65-jarige huwelijk.
Karel Meeuwisz en Maartje Meeuwisz-Vriens zijn op 17 juli 65 jaar getrouwd. Karel werd in 1932 in Dodewaard geboren en Maartje zag in 1935 in Eindhoven haar eerste levenslicht.

Op naar Renkum

In 1933 trokken de ouders van Karel naar Renkum om daar het geluk te gaan beproeven, de familie van Maartje trok een aantal jaren later naar Renkum, in 1951 om precies te zijn, omdat haar vader aannemer in de wegenbouw was vond hij Renkum centraler gelegen om zijn bedrijf uit te voeren. En zo gebeurde het dat de wegen van Karel en Maartje zich kruisten
echtpaar meeuwiz 65jr huwelijk 1
Het was op een mooie winterdag in 1953. Heel Renkum trok deze winter naar de ijsbaan en daar was het dan ook dat de eerste vonk oversloeg als bliksem in het ijs. Maartje werkte op dat moment in huishoudelijke dienst bij verzorgingshuis 'Mooiland' in Doorwerth. Hier zou zij tot aan haar trouwen blijven werken want in die tijd was het de regel bij Mooiland (en vele andere bedrijven) dat als men ging trouwen, vrouwen daarna niet meer welkom waren om te komen werken.
Karel werkte sinds 1950 bij Van Gelder papierfabriek in Renkum, dit werd later Parenco en hier bleef Karel in totaal 45 jaar werken. Op 26 januari kreeg Karel bij zijn 40 jarig dienstverband hiervoor nog een eremedaile in de orde van Oranje-Nassau in brons uitgereikt door de burgemeester, de functie van Karel was technicus in de meet- en regeltechniek

Van Renkum naar Heelsum

Karel en Maartje woonden na hun trouwen de eerste paar jaar op een bovenkamer aan de Groenedaalseweg, hier werd in 1959 hun eerste zoon Jan geboren. Augustus 1963 werd het gezin verblijd met de komst van hun tweede zoon, Peter en verhuisden zij naar de Willem Marisstraat, deze huizen werden in de strenge winter van 1963 opgeleverd.
Nadat de kinderen naar school gingen is Maartje bij de gezinszorg in Renkum gaan werken, 16 jaar heeft zij dit gedaan en heeft zo veel oudere mensen in Renkum en Heelsum geholpen met zorg, de schoonmaak en een vriendelijk praatje. Uiteindelijk vertrokken Karel en Maartje van de Willem Marisstraat naar de Barend Ferwedastraat in Heelsum omdat de woning aan de Willem Marisstraat werd afgebroken.
Tot op heden wonen Karel en Maartje hier met wat kleine hulp links en rechts nog geheel zelfstandig en vierden zij hun 65 jarig bruiloft met beide zonen, schoondochters en hun twee kleinkinderen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .