De 130 kerststalletjes van André nu te zien in de RK kerk te Renkum

Foto: MvR

Renkum – Voor de 90 jarige André van der Linden zal komende kersttijd anders zijn. Zijn verzameling kerststallen is namelijk verhuisd van Roden (Drenthe) naar de RK-kerk Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming.

Normaal stond zijn huis helemaal vol met stalletjes, van het toilet tot de hal, slaapkamer, keuken, overal waar je kijken kon stonden de stalletjes van over de hele wereld. 

Kerststalletjesliefde

kerststalletjes
André van der Linden

André groeide op onder de rook van Rotterdam in een streng protestants gezin. Tot zijn vreugde bezocht hij daar in de oorlogsjaren een openbare school. Daar ontmoette hij katholieke kinderen die door het oorlogsgevaar genoodzaakt waren om ook de openbare school te bezoeken. Rond kersttijd vertelde een meisje uit zijn klas dat ze thuis een kerststalletje hadden. De juf organiseerde dat de kinderen naar het stalletje mochten komen kijken. De liefde voor kerststalletjes was bij André geboren. Helaas dacht zijn moeder daar anders over en kwam er thuis echt geen stalletje. 

Jaren later trouwde hij, hoe toepasselijk, met Maria. Samen verhuisden ze naar Heelsum en André werkte bij Firma Staring. Dhr.  Staring was lid van de RK kerk en had ook een prachtige kerstgroep. Zijn eerste stalletje kocht hij in 1963 bij de Heilige Landstichting, samen met een vriendin Dirkje van der  Weijde (het eiervrouwtje uit Heelsum).

Daarna groeide zijn verzameling snel. André kocht groepjes, kreeg ze van vrienden en familie. Sommige zelf gemaakt, meegebracht van reizen, velen met een dierbaar verhaal. Het jute stalletje bijvoorbeeld heeft hij gekregen na het overlijden van een eigenaresse van een winkeltje in Wittem (Limburg)  waar ze elk jaar tijdens hun vakantie kwamen om een stalletje te kopen. Ze had het stalletje voor André weg laten zetten, voor als hij in de winkel zou komen en zij er niet  meer was. 

Omzwervingen

André, Riet en hun 3 dochters en ook de stalletjes hebben veel omzwervingen door Nederland gemaakt. In de tijd dat André in Heelsum woonde is hij theologie gaan studeren, hij had een goede leermeester namelijk predikant Ds. Bik van het kerkje op de heuvel in Heelsum. André werd beroepen in Groningen, waar hij verschillende gemeentes heeft gehad. De stalletjes bleven altijd en zijn verzameling werd steeds groter, zijn huis kreeg rond kerst de toepasselijke naam: Museum Klein Kribbetje. 

De liefde voor de kerststallen heeft hij overgedragen aan zijn oudste dochter Gabrièlla, die sinds 10 jaar weer hier in Renkum woont. Zij heeft zich hard gemaakt voor de verzameling en trekt zich het lot aan van deze kerk en draagt de Stichting Maria van Renkum een warm hart toe. 

André´s grootste wens is dat de stalletjes bij elkaar blijven en zijn verzameling niet verloren gaat

De combinatie van beide is hier gemaakt, de stalletjes staan op een schitterende plek, de Stichting Maria van Renkum heeft nu de verzameling in bruikleen. De prachtige  groepjes blijven bij elkaar en hopelijk komen er heel veel mensen genieten van deze  prachtige kerk, het dorp Bethlehem (ooit gemaakt door Ton Delsink) en de stalletje van André. 

Help je de Stichting Maria van Renkum? 

Draag financieel bij aan het behoud van de pelgrimskerk Onze Lieve Vrouw ten  Hemelopneming te Renkum met het eeuwenoude Mariabeeld, de mooie staties, het  fraaie meditatiepark om het kerkgebouw en ode activiteiten voor de jeugd et cetera. 

Rekeningnummer NL53 INGB 0009 0098 81 / stichtingmariavanrenkum.nl

Lees ook: Kribbetjestocht in Renkum gaat een succes worden, inschrijving verlengd

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen