De nieuwe dorpsdichter van Renkum is Sander Essers

Foto: Het Park Vertelt

Sander Essers uit Renkum is gekozen als de nieuwe dorpsdichter van de gemeente Renkum. Met neuslengte won hij van de tweede kandidaat, Lieke van Rooijen, uit Oosterbeek.

De jury, onder leiding van Klaas Touwen, roemde zijn werk als origineel en licht van toon, hoewel de goede luisteraar bij Sander Essers altijd hoort dat hij grote thema’s aan de orde stelt.

Troubadour

Een bijzondere kleur aan zijn presentatie geeft hij met behulp van zijn gitaar, waardoor er meer een dorps-troubadour benoemd is dan alleen maar een dichter. De jury zag dit als een bijzonder extra. Sander Essers is gekozen voor de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019.

Alle verenigingen, het bedrijfsleven, overheid en particulieren kunnen hem als dorpsdichter betrekken bij hun activiteiten en een gedicht op maat verwachten.

De burgemeester van Renkum, mevrouw Agnes Schaap, toonde zich in een kort toespraakje vereerd met deze nieuwe dorpsdichter en nodigde hem uit voor een eerste opdracht.

Dr. Anders

Sander Essers is van oorsprong bioloog en voedingskundige (Wageningen). Na zijn werkzame leven heeft hij onder meer een cabaretopleiding gevolgd, waar hij zich is gaan bezighouden met het zelf schrijven van teksten en het componeren van liedjes.

Sinds die tijd noemt hij zich met enige zelfspot ook wel Dr. Anders. Enkele gedichten van Sander Essers staan op de website www.hetparkvertelt.nl en zijn daar ook te beluisteren.

Nachtburgemeester van Renkum

Voor de benoeming van de nieuwe dorpsdichter namen de aanwezigen afscheid van de dorpsdichter 2016-2018, Bianca Hendriks. Van verschillende kanten werd haar lof toegezwaaid voor haar inspanningen de poëzie ”onder de mensen” te brengen.

Zij heeft een groot netwerk opgebouwd in Renkum (en ver daarbuiten). Omdat zij vaak ’s nachts haar gedichten schreef ontving zij van het bestuur van het Poëziefestival de eretitel ”Nachtburgemeester van Renkum” die zij haar hele leven mag dragen.

Van de burgemeester ontving zij een mooie bos bloemen. 31 december is haar laatste werkdag, dan begint het afkicken, sprak Bianca Hendriks in haar dankwoord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen