Dwarsliggers breken met traditie op Prinz’enavond

Prinses Karin en Prinses Barbara Prinz'enavond 2018
Foto: Renkum Nieuws

De Prinz’enavond bij de Dwarsliggers in Eusterbeek begon als alle andere, maar eindigde beslist anders, de zaal in complete verbijstering of dol enthousiast.

Wachtend op de nieuwe prins, na het daverende afscheid van Prins Frank en Page Anne, kreeg het gevolg twee prinsessen. Ja heus: twee Prinsessen.

Verrassing 

Voor het eerst, in al die lange jaren, blijft het Prins Carnaval kostuum der Dwarsliggers, een jaar in de kast hangen. Je creëert wat problemen als vereniging wanneer je afwijkt van de normale gang van zaken, in zoverre je van ‘normaal’ kunt spreken bij een carnavalsvereniging natuurlijk. Het begon al met de Dwarsliggerstrein waarmee doorgaans de nieuwe Prins Carnaval naar het podium gebracht wordt, die kwam gewoon niet!

De omroepster van de DS (Dwarsliggers Spoorwegen) gebood de senaat naar het begin van de zaal. De Senaat wist ook niet hoe ze het hadden. Die wisten namelijk ook nergens van en elkaar verbaasd aankijkend, gaven ze gehoor.

Toen daarna beide Prinsessen, in hun prachtige, zwart met roze kostuums door de zaal richting het podium gingen, voorgegaan door Adjudant Tom, was het WTF-gehalte in de zaal groot. Je begreep meteen waarom die trein niet kwam, daar passen geen twee mensen in!

Och maar die Dwarsliggers weten zo goed hoe ze de boel voor de gek kunnen houden, zo werd ons verteld. En: wacht maar, ik denk dat Adjudant Tom zo naar voren stapt. Maar de ceremonie ging, hetzij aangepast, gewoon door. Prinses Karin en Prinses Barbara genoten zichtbaar van de verassing in de zaal, met name van de mensen die zij zelf uitgenodigd hadden die voor het eerst op een carnavalsavond waren.

Gespleten staf

Met twee prinsessen heb je twee kostuums nodig, die zochten de dames helemaal zelf uit, de staf van Prins Carnaval werd nog wel een dingetje. Maar de Dwarsliggersstaf werd dwars over midden gezaagd, een helft werd aan beide prinsessen gegeven. Verbaasd keek men elkaar aan: dat was toch zeker wel een replica? Verdorie, ze houden het wel lang vol zeg….en die andere set veren, waar kwam die vandaan?

Maar ze lazen hun proclamatie voor…ze gingen met hun grap wel ver zeg…tot vorst Jeroen zei dat de Prinsessen gefeliciteerd mochten worden. Een vuist op tafel: Dat kan toch niet! Een deel van het publiek dook met enthousiasme richting het podium, de rest bleef staan om heftig met elkaar te overleggen wat ze hier nu van vonden.

Het schijnt al maanden, en al wel langer dan een jaar, in diverse groepen een rumoer te zijn van vrouwen die Prinses Carnaval willen worden. Heus niet alleen in Eusterbeek. In Eusterbeek besloten ze alleen gehoor te geven aan deze roep. Het Prinsselectieteam bestaat uit drie personen, samen met de huidige Prinsessen zijn ze er in geslaagd dit verborgen te houden voor iedereen.

Terwijl men wat van de schrik bekomen, richting de Prinsessen loopt om hen te feliciteren staat Vorst Jeroen te glunderen aan de zijkant. Het lijkt hem bijzonder deugd te doen dat de keuze voor twee Prinsessen vanavond insloeg als een bom. Maar als een echte Dwarsligger is dat best logisch.

“Man en man, vrouw en vrouw, man en vrouw.” zegt hij,  “Het kan allemaal, geen probleem!”

Prinz’essenavond?

Prinses Karin en Prinses Barbara vertellen een jaar geleden al te zijn gevraagd, ze hebben het hele jaar hun mond moeten houden maar ze hebben zo’n lol gehad met de voorbereidingen. De hele Senaat liep inmiddels rond met een roze pochet, daar hadden ze wel voor gezorgd. Prinses Karin: “Het was zo leuk, onze kostuums samen stellen, we hebben her en der briefjes in de bus gegooid (roze) en ze zijn bijna allemaal gekomen! Zo leuk, die hebben nog nooit Carnaval gevierd, ik ben zo benieuwd of ze nu vaker komen.”

Prinses Barbara staat, net als Prinses Karin, te huppelen van enthousiasme, wat hebben ze er een zin in! Maar waarom staat er nu geen man naast ze, als bijvoorbeeld page of hof…euh, nar? “Dat wilden we niet!” roepen ze in koor!

Op elkaar ingespeeld zijn ze in ieder geval perfect. “We wilden het echt met zijn tweeën doen.” vertelt Prinses Barbara. “Onze partners vonden het geweldig. Ze zullen vaak meekomen want beide zijn betrokken bij de Dwarsliggers. En, zoals we in onze proclamatie voorlazen, staat de senaat tot onze beschikking zodra we dat nodig vinden.”

Verenigingsonderscheiding

Zoals iedere Prinz’enavond werd de ook Dwarsliggers Verenigingsmedaille uitgereikt. Dit jaar kreeg de Oosterbeekse IJsvereniging de eer. De vereniging bestaat dit jaar 100 jaar. In december is het groot feest. De verenigingsleden zijn er erg druk mee en uiteraard staan ze samen met de vele vrijwilligers ook dit jaar weer klaar om, zodra het kan, te zorgen dat wij weer lekker kunnen schaatsen!

Prinz'enavond

Dossier: Carnaval
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden