Ruimte voor romantiek in de Remonstrantse kerk Oosterbeek

Foto: Gerard Burgers

Zin in wat meer romantiek in je leven? Kom dan luisteren naar romantische muziek op het prachtig gerestaureerde ‘romantische’ orgel van de Remonstranten in Oosterbeek.

Op 17 november vanaf 11.15 uur is iedereen van harte welkom om te komen luisteren naar muziek van onder anderen componist César Franck. Een aantal van zijn composities behoren tot de hoogtepunten van de romantische muziek. Stadsorganist van Arnhem Johan Luijmes en organist van de kerk Dick van der Meer zitten achter de toetsen.

Romantiek

Romantische muziek zit vol gevoel en contrasten, verlangen naar het hogere en het mystieke. Alle menselijke emoties komen voorbij, de brandende hartstocht is nooit ver weg. Het orgel van de Remonstrantse kerk in Oosterbeek is zo gerestaureerd, dat de muziek gevoeliger en dramatischer klinkt.

Het negentiende-eeuwse orgel heeft weer een zwelkast, waarmee de organist het geluid kan laten aanzwellen. Dat zorgt voor het dramatische effect. Ook heeft het orgel een aantal registers teruggekregen die het een warme en romantische klank geven: een Viola da Gamba, een Flute Harmonique en een Vox Celeste, ofwel hemelse stem. De pijpen voor deze registers komen uit andere, vergelijkbare orgels.

Tijdens de zoektocht stuitte restaurateur Menno Kaat ook nog op een Octaaf 2 van Maarschalkerweerd, de beroemde bouwer van het Oosterbeekse orgel. Deze toevoeging maakt de klank van het orgel nog authentieker. In de negentiende eeuw werd de muziek complexer, orkesten gingen meer en bijzondere instrumenten gebruiken. Het Oosterbeekse orgel laat deze muziek dankzij de nieuwe stemmen veel beter tot zijn recht komen.

Koninklijk Concertgebouw

Nu wordt weer duidelijk wat een prachtig orgel het eigenlijk is. Michaël Maarschalkerweerd is een van de bekendste orgelbouwers van Nederland in de negentiende, begin twintigste eeuw. Maarschalkerweerd heeft bijvoorbeeld ook het grote orgel in het Koninklijk Concertgebouw gemaakt. Het kleine Oosterbeekse orgel had zijn glans wat verloren door een minder geslaagde restauratie in 1975, waarbij het orgel werd aangepast aan ‘de eisen van de Protestantse eredienst.’ Dat betekende dat romantische klanken werden vervangen door schellere noten. De meeste romantische orgels in Nederland zijn op deze manier behandeld en dat maakt de restauratie in Oosterbeek extra bijzonder.

Kortom: het concert op 17 november wordt een feest van romantiek! Iedereen, met of zonder geliefde, is van harte welkom om te komen luisteren naar werk van Franck, maar ook van Johann Sebastian Bach. Hij is weliswaar geen negentiende-eeuwer, maar maakte wel composities voor orgel met een grote emotionele zeggingskracht.

Het concert wordt ingeleid door restaurateur Menno Kaat, die met vaste organist Dick van der Meer een toelichting geeft op de restauratie van het orgel. Het concert duurt een klein uur en is gratis toegankelijk. Wilhelminastraat 10, Oosterbeek. Inloop vanaf 11.15 uur, het concert begint om 11.30 uur.