Toch lichtjes op oorlogsgraven met kerstavond in Oosterbeek

Foto: COWGO

Oosterbeek – De stichting Candlelights On War Graves Oosterbeek maakte eerder deze maand bekend dat het evenement voor het plaatsen van kaarslichtjes op de graven in Oosterbeek niet door kon gaan.

Door corona natuurlijk. Toch staan deze kerstavond op de Airborne begraafplaats alle graven in een zacht kaarslicht en dat tot de tweede kerstdag.

Geen toestemming, wel plaatsen

Oosterbeek, graves“In overleg met de gemeente Renkum moesten we het evenement cancelen. Met corona, de oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames moesten we op een gegeven moment die knoop doorhakken. Wel mochten we van de gemeente Renkum zelf de kaarsjes plaatsen met ons gezin maar er geen ruchtbaarheid aan geven.” Alice zucht: “Dat was wel vervelend.”

“Voelde een beetje alsof we iedereen voor de gek hielden.” beaamt Devi “Maar we konden niet het risico nemen dat er toch mensen zouden komen. We hebben gesproken over afzetten, maar dan wordt het weer een evenement en evenementen organiseren mag op dit moment gewoon niet. Wij dus ook niet.”

Toch werd het nog spannend toen Nederland de lockdown in ging. De stichting heeft met angst zitten wachten op een telefoontje van de gemeente dat ze toch niet de kaarsen mochten aansteken. “Toen de gemeente belde zeiden ze dat burgemeester Agnes Schaap alle vertrouwen in ons had! Nou, toen hebben we wel even een rondedansje gemaakt!” lacht Anita.

Zonder donaties dit jaar

oosterbeek, graves“En het mooiste is,” vertelt Alex “Dat er de vorige jaren zo veel gedoneerd is, dat we het nu gewoon hebben kunnen betalen uit de kas!”

De stichting is wat uitgedund het afgelopen jaar en het was voor niemand een leuk jaar maar daar hebben deze vier zich niets van aangetrokken en met dank aan hun gezinsleden, die zo hard hebben meegeholpen vandaag, is de derde Lichtjes op Oorlogsgraven toch weer een succes!

Kijk voor de mooiste foto’s op de Facebookpagina van de stichting, ook zonder Facebook zijn die te bekijken, net als de video hieronder.

(this article in English here)

Mocht je alvast willen doneren voor volgend jaar, je donatie/gift kun je overmaken naar; IBAN: NL58 RABO 0347 978266 T.n.v.; Stichting COWGO (Candles On War Graves Oosterbeek), o.v.v. “Donatie Lichtjes Oorlogsgraven”.