Ontdekkingsreis langs 19 locatie-kunstwerken op de Zuidwest Veluwe

Eveline Kieskamp-Hide&Seek 2018
Eveline Kieskamp-Hide&Seek 2018
Foto: Eveline Kieskamp

Woest&Bijster is een tweejaarlijks kunstfestival in de woeste landschappen van de Zuid-West Veluwe. Deze derde editie vindt plaats van 6 augustus tot en met 30 oktober 2022.

Bezoekers gaan fietsend op ontdekkingstocht langs 19 kunstwerken. Deze zijn te vinden in de natuurgebieden rondom Ede, Otterlo, Bennekom, Renkum en Wageningen. De werken laten bezoekers met andere ogen naar de eeuwenoude landschappen kijken.

Deze derde editie zal groots worden met een landelijke uitstraling. De selectiecommissie heeft een mix van 19 vooraanstaande of jonge kunstenaars naar de Veluwe gehaald. De kunstenaars hebben de gebieden verkend en een werk gemaakt dat geïnspireerd is door de locatie.

Op de lijst staat jong veelbelovend talent zoals Lucas Sloot en Joëlle Snijders, maar ook gerenommeerde kunstenaars als Rob Sweere, Hart van Veen of het duo Aris de Bakker/Karola Pezarro. Kijk voor alle deelnemende kunstenaars hier.

woest&bijsterKunst in het landschap

Woest&Bijster is dé plek waar kunst ontstaat in samenwerking met het landschap. Wethouder Hesther Veltman van cultuur is enthousiast over het festival: “Terschelling heeft Oerol, de IJsselvallei heeft de IJsselbiënnale en hier hebben we Woest&Bijster. Een kunstfestival dat past bij onze schitterende natuur en ons landschap. Een geweldige manier om al het moois dat onze gemeente te bieden heeft aan de rest van Nederland te laten zien.”

Voor bezoekers staan er afwisselende fietstochten vol verrassende kunst op het programma. Onderweg genieten zij van de vele heidevelden, oeroude bossen en de grote verlaten stuifzandlandschappen. Zo treffen zij in het eeuwenoude Edese bos de verstopte Boskapel van Natasha Rijkhoff en Gijsbert van der Wilt, waaien zij mee met de mystieke Witte Wieven van Nadja Willems tussen de bomen op de Ginkelse Heide.

Ook is het genieten van het schitterende uitzicht op de Planken Wambuis in Room with a view van Anne Huijnen en Anna de Jong (Polly’s Picture Show).

Routekaart

De kunstwerken zijn tijdens het festival te bezoeken met behulp van een routekaart. Deze zal verkrijgbaar zijn bij verkooppunten in de regio (verkoopadressen volgen op de website).

‘Artist in residence’ vanaf 6 augustus

Zes kunstenaars zullen hun werk ter plekke opbouwen voor publiek. Deze ‘Artists In Residence’ gaan in tweetallen aan het werk bij boerderij Mossel, in het Renkums Beekdal en op Landgoed Quadenoord.

Theaterweek van 22-30 oktober

In de afsluitende week van 22-30 oktober 2022 vinden verschillende locatievoorstellingen plaats op verrassende plekken. Ook staat er die week een sfeervolle grote tent op het Van Slootenplein in Bennekom. Hier is het mogelijk om de kunstenaars te ontmoeten, te genieten van een Woest&Bijster-diner of na te praten over het festival.

Meer informatie: woestenbijster.nl.

woest&bijster
Francine Garnier & Alain Engelaere ‘Toument les saisons’-2018

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen