Inhuldiging levensgrote sculptuur Jits Bakker ter ere van start La Vuelta

Jits Bakker met Raymond Poulidor ,Parijs, 1980
Jits Bakker met Raymond Poulidor ,Parijs, 1980
Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

Utrecht – Op 12 augustus is de levensgrote sculptuur ‘De Tourrenners’ van de bekende Renkumse beeldend kunstenaar Jits Bakker feestelijk ingehuldigd. Het bronzen beeld heeft een prominente plek gekregen op het Ledig Erf. Dit ter ere van de start van La Vuelta volgende week in Utrecht.

sculptuur
Charles Ojalvo van La Vualta (li) met burgemeester Sharon Dijksma (midden) en de twee zonen van kunstenaar Jits Bakker, Tibo van de Zand en Robert Bakker (r)

De inhuldiging vond plaats onder leiding van de burgemeester van de stad Sharon Dijksma, Charles Ojalvo van La Vuelta en de twee zonen van de maker van de sculptuur. Met de plaatsing van ‘De Tourrenners’ in de stad wordt een van de laatste wensen ingewilligd van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker.

De sculptuur wordt geschonken aan de stad Utrecht door de Stichting Jits Bakker Collectie.

Linten voor de wielerrondes

De Spaanse temperaturen weerhielden bewonderaars van het werk er nauwelijks van om zich en masse te verzamelen op het bekende plein van de fietsstad. Burgemeester Dijksma sprak haar woorden van dank uit onder de felle zon, terwijl zij het roze lint van het beeld verwijderde, de kleur van de Giro d’Italia. Charles Ojalvo kreeg het rode lint, die La Vuelta vertegenwoordigde. De zonen van de kunstenaar kregen het gele lint, de kleur van de Tour de France.

Alle linten representeerden de belangrijkste wielerrondes die Utrecht al heeft mogen hosten de afgelopen jaren, wat uniek is in de wereld.

Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker, benadrukte in zijn korte toespraak dat het even heeft mogen duren voordat het beeld op deze iconische locatie geplaatst werd. ‘De Tourrenners’ verbeeldt het ‘moment suprême’ in de wielersport; de figuur voorop viert de vreugdevolle overwinning, terwijl de wielrenner erachter tevergeefs nog net het uiterste uit zichzelf probeert te halen. Het scheelt waarschijnlijk enkele milliseconden.

“Begin niet of zet door, dat was het levensmotto van mijn vader. En doorzetten; dat kon hij. Nu finisht zijn werk op deze prominente plaats in het hart van Utrecht.’’

Raymond Poulidor

De bronzen sculptuur is geïnspireerd op de bekende wielrenner Raymond Poulidor, de grootvader van de hedendaagse profwielrenner Mathieu van der Poel. Tijdens een overzichtstentoonstelling van Jits Bakker in Parijs in 1980 hadden de kunstenaar en Poulidor een bijzondere ontmoeting. Daardoor ontstond het idee om de profwielrenner model te laten staan voor een creatie van de beeldhouwer. Als geen ander wist Jits Bakker beweging in brons vast te leggen.

Voor het uitdragen van de Olympische waarden ontving hij in 2014 de ‘Sport and Art Award’ van het IOC. De veelzijdige kunstenaar nam geen genoegen met de beperkingen van één discipline. Hij koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Hij verwierf internationale bekendheid middels zijn expressieve sculpturen. Maar hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder, aquarellist, tekenaar, graficus, frescoschilder, glaskunstenaar en maker van sieraden.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. De bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen