Met #WAX biedt Wolfheze wat nieuws in de Airbornemaand september

De Arnhemse Andrew Sisters
De Arnhemse Andrew Sisters
Foto: Rinie Kuiper

Wolfheze –  Met de Wolfheze Airborne Xperience,kortweg #WAX, begeleide Glidernatuurwandelingen én een nieuw monument zet het dorp een aantal nieuwe initiatieven op de kaart.

Diverse nieuwe maar ook bestaande initiatieven in het teken van de Airborne die op 17 september rondom Wolfheze begon.

Van begeleide wandelingen en herdenkingen, tot een dag met eten van lokale ondernemers, de feesttent van de Oranjevereniging en een optreden van de Arnhemse Andrew Sisters onder de naam Wolfheze Airborne Xperience, kortweg #WAX. Dat laatste op zaterdag 10 september vanaf 16.00 uur en de toegang is gratis.

Het dorp Wolfheze en de omgeving is een markant punt in de herdenking om de Airborne in de septembermaand. Het was de plaats waar op 17 september 1944 de luchtlandingen begonnen met de komst van meer dan 600 gliders. Materieel en manschappen vervoerend met als doel om uiteindelijk de John Frostbrug in Arnhem te veroveren. Voorafgaand werd Wolfheze getroffen door een bombardement, waarbij bijna 90 mensen om het leven kwamen.

Het tijdstip, 17 september om 11.41 uur is jaarlijks het moment waarop de klokken worden geluid

Onthulling monument

Een dag eerder, vrijdag 16 september, wordt bij de ingang van de camping een monument onthuld, specifiek voor de Gliderpilots die in Wolfheze zijn geland. Een monument voor hen bestond nog niet en was een vurige wens van een aantal nabestaanden. De onthulling wordt verricht door burgmeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum om 13.30 uur. Uiteraard is iedereen van harte welkom de onthulling bij te wonen.

Begeleide wandeltocht

De Glider staat ook centraal bij een drietal begeleide wandeltochten rondom Wolfheze onder de naam Glidernatuurwandeling. De route voert over een aantal landingszones en markante punten die een rol hebben gespeeld tijdens de Airborne in 1944. Op woensdag 7 en 14 september een route van 6 km die start om 19.00 uur. Op zondag 11 september om 13.00 uur de 10 km route. Startpunt is het Dorpsplein en opgave vooraf gewenst. Dat kan op airborne2022wolfheze.

#WAX

Een absoluut hoogtepunt is zaterdag 10 september, als het plein aan de Van Mesdagweg is omgebouwd voor een event in echte Airbornesferen. Vanaf 16.00 uur is het terras en de feesttent van de Oranjevereniging open voor de Wolheze Airborne Xperience. Startend met een drankje, gezellig met elkaar kletsen en lekker eten uit de stalletjes van lokale ondernemers. Om in de sfeer te blijven volgt rond 21.00 een optreden van de Arnhemse Andrew Sisters. De poorten sluiten om 00.30 uur. Toegang tot het terrein is gratis.

Glidermuseum

Wie zich echt wil verdiepen in wat er rondom Wolfheze is gebeurd, kan terecht bij het Glidermuseum, gevestigd op camping Lindenhof. Een grote en unieke verzameling objecten waarover eigenaar Paul Hendriks tot in detail uitleg over kan geven. Het museum is van 14 t/m 18 september en 24 en 25 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Herdenking

De Airbornemaand wordt afgesloten met de jaarlijkse herdenking bij de Airbornebank bij het Dorpsplein op zondag 18 september om 15.00 uur; een moment om stil te staan bij hen die de Slag om Arnhem niet hebben overleefd en onze bevrijders te danken voor dat wat we herwonnen hebben: onze vrijheid.

Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Meer informatie is te vinden via airborne2022wolfheze.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen