82-jarige Willem Looijs schrijft debuutroman in (voor)oorlogs Arnhem

Foto: Uitgeverij Van Yperenburg

Willem Looijs (1940) was vier jaar oud toen hij in september 1944 tijdens de Slag om Arnhem met zijn moeder schuilde voor granaatinslagen onder een ziekenhuisbed in een zaaltje van het Elisabeths Gasthuis.

Met ‘Jan Alders – Een Arnhemse streekroman’ maakt Looijs op 82-jarige leeftijd zijn debuut als romanschrijver. Het manuscript lag al meer dan 40 jaar op zolder en werd ontdekt door zijn dochter.

In het boek schetst de auteur tegen de achtergrond van het (voor)oorlogse Arnhem een beeld van boerenzoon Jan Alders die in roerige tijden een transportbedrijf opbouwt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

looijsGeschiedschrijver

De auteur Willem Looijs (1940) was in zijn werkzame leven als geschiedschrijver verbonden aan Rijkswaterstaat. In 2021 werd zijn eerste boek ‘Arnhem, een verlaten stad’ gepubliceerd, over de evacuatie van Arnhem in 1944. Ondanks zijn hoge leeftijd is Looijs nog steeds zeer gedreven om zijn verhalen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Zo gaat hij zelf langs de deur, met zijn boek en flyers, om mensen enthousiast te maken voor zijn werk. Uiteraard signeert hij de boeken vol trots met daarbij een persoonlijke boodschap.

Looijs in een interview over zijn boek ‘Jan Alders – Een Arnhemse streekroman’: “Ik heb deze streekroman geschreven dat zich in Arnhem en Meinerswijk afspeelt. Het is een vrije bewerking over de ouders van mijn vrouw, en vooral hoe haar vader zijn leven zou hebben ingevuld. Haar vader is verdronken in 1944, vlak voor de evacuatie. In het verhaal zijn bepaalde gebeurtenissen daadwerkelijk zo gebeurd. Andere gebeurtenissen heb ik anders opgenomen in het verhaal.”

looijs
Mockups Design

Synopsis boek

Van Jan Alders wordt verwacht dat hij de boerderij van zijn vader overneemt. Een eenvoudig boerenleven van hard werken en weinig avontuur ligt in het verschiet. Maar Jan heeft andere plannen en jaagt zijn droom na om een eigen transportbedrijf op te bouwen. Het vooroorlogse Arnhem en Meinerswijk vormen het decor waarin hij zijn weg zoekt.

Hij waagt de sprong, terwijl werkloosheid steeds grotere vormen aanneemt en Hitler in Duitsland de macht grijpt. Hij ziet het gevaar van de aanstaande oorlog dichterbij komen, maar niemand lijkt zijn zorg te delen. Onder deze dreiging en door tegenslagen te overwinnen, lijkt Jan tegen alle verwachtingen in te slagen in zijn doel, alhoewel duistere elementen hem tegenwerken. Kan Jan Alders zijn droom verwezenlijken?

Voor meer informatie en beschikbaarheid van het boek, zie ook uitgeverijvanyperenburg.nl.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen