Doorwerths landschap uit koninklijke collectie begin oktober geveild

Jan Willem van Borselen (1825 - 1892)
Jan Willem van Borselen (1825 - 1892)
Foto: Adams Amsterdam Auctions

Een panoramisch landschap van Doorwerth, dat ooit zowel in het bezit was van koningin Emma als van koningin Juliana, wordt 9 oktober geveild bij veilinghuis Adams in Amsterdam.

Het olieverfschilderij, gemaakt door Nederlandse kunstschilder Jan Willem van Borselen (1825 – 1892), toont een moeder en kind in een sfeervol landschap in Doorwerth.

Koninklijk bezit

Het werk behoorde ooit toe aan koningin Emma (1858-1934) en kwam daarna via vererving in het bezit van koningin Juliana (1909-2004). Het bewijs hiervan is onder andere terug te vinden op de achterzijde van het schilderij; het spieraam is voorzien van brandmerk Eigendom Koningin Emma en van domeinbrandmerk Paleis Lange Voorhout.

Jan Willem van Borselen

De succesvolle kunstenaar Jan Willem van Borselen was een Nederlands kunstschilder die behoorde tot de Haagse School. Hij schilderde vooral landschappen, waarvoor hij inspiratie opdeed in de waterrijke gebieden van het huidige Groene Hart. Veel bekendheid en waardering kreeg hij voor de wijze waarop hij wilgen, wolken en wuivend riet kon weergeven.

Via deze link, waar je op het schilderij kunt inzoomen, kun je goed zien hoe van Borselen het landschap weergeeft.

Omdat koning Willem III en zijn tweede echtgenote koningin Emma liefhebbers waren van zijn werk, gaven zij hem verschillende opdrachten. Ook werd hij uitgenodigd op hun zomerresidentie Paleis Het Loo. Om ideeën op te doen voor zijn schilderijen maakte Van Borselen schetstochten rond Apeldoorn. Tijdens zijn wandelingen door de natuur op zoek naar mooie plekjes, vergezelde de koning hem regelmatig.

Ten tijde van zijn leven ontving de kunstschilder twee koninklijke onderscheidingen. In 1869 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde der Eikenkroon en in 1881 bevorder tot officier in dezelfde orde.

Adams Celebration Sale: Eye to Eye with 19th Century Masters

Het schilderij van Van Borselen gaat op 9 oktober onder de hamer als onderdeel van een indrukwekkende privécollectie van 50 werken die wordt geveild onder de naam Eye to Eye with 19th Century Masters. De collectie, verzameld door een bekende Nederlandse ondernemer, bestaat uit het beste dat de Nederlandse 19de eeuw te bieden heeft. Andere hoogtepunten zijn een vroeg schilderij van Piet Mondriaan uit circa 1890, een groot portret van Greetje Braakensiek als Eliza Doolittle gemaakt door Isaac Israels en prachtige schilderijen van de Haagse School zoals een regenachtige straat in Den Haag van Floris Arntzenius, een besneeuwd winterlandschap van Louis Apol en een winters stadsgezicht door Willem Bastiaan Tholen.

Ook de Romantiek is goed vertegenwoordigd met onder andere een monumentaal ijsgezicht van Wouterus Verschuur, indrukwekkende landschappen van Charles Leickert, een sferisch winterlandschap met schaatsers van Frederik Marinus Kruseman en een zonnig stadsgezicht van Willem Koekkoek.

  • Kijkdagen (gratis te bezoeken): zaterdag 8 oktober (van 10.00-17.00 u.) & zondag 9 oktober (van 10.00-16.00 u.)
  • Live + online veiling: zondag 9 oktober (20.00 u.)
  • Locatie kijkdagen + veiling: Looiersgracht 60, 1016 VT Amsterdam
  • Website: adamsamsterdam.com

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen