Deze kerstavond is de Airborne begraafplaats weer samen verlicht

Oosterbeek – “Wat prachtig om dit te doen.” en “Wat fijn om hier te zijn.” op afgelopen kerstavond maar enkele enkele zinnen van bezoekers op de Airborne begraafplaats die in alle sereniteit een kaarslichtje kwamen plaatsen op de oorlogsgraven.

Gezellig met zijn tweeën, met het hele gezin, een groepje vrienden of met familie uit een ander deel van Nederland omdat het ook zo mooi is om aan anderen te laten zien. We zagen zelfs een lid van de London Taxi Charity, speciaal gekomen voor deze avond zo vertelde hij. Meerdere bezoekers spraken Engels maar ook Duits werd gehoord.

De afgelopen twee jaar heeft de organisatie, dankzij de coronamaatregelen, zelf de kaarslichtjes aangestoken op de Airborne begraafplaats. De organisatie van Candlelights On War Graves Oosterbeek, zoals ze officieel heten, was blij dat ze het dit jaar niet meer alleen hoeven te doen. Hoewel met alle liefde gedaan en hun gezin (meer mocht niet er niet mee door de restricties) hen iedere keer hielp, is het zo met alle mensen erbij die ook graag een kaarsje wilden plaatsen, toch gewoon op zijn mooist!

Kerstavond

Van 16:00 tot 19:00 uur konden mensen komen om een lichtje te plaatsen. Of eigenlijk twee want per persoon werden er twee, reeds brandende, kaarsen uitgedeeld om te plaatsen. “We willen mensen die later komen ook de gelegenheid geven een kaars te plaatsen.” Dat ging voorgaande jaren nog wel eens mis en konden latere bezoekers tot hun teleurstelling geen lichtje meer plaatsen omdat alle graven al voorzien waren.

“We hebben gemerkt dat een kaarslichtje op de oorlogsgraven met kerstavond niet alleen belangrijk is voor de veteranen en hun families maar ook voor de inwoners van onze gemeente en ver daarbuiten.”

Dat betekende dat ze soms even streng moesten zijn als mensen meerdere lichtjes wilden plaatsen. Niet leuk maar achteraf, heeft dit jaar iedereen die tussen vier en zeven op de begraafplaats kwam twee kaarslichten kunnen plaatsen en werd er niemand teleurgesteld. De organisatie heeft, samen met de toen nog aanwezigen tegen zevenen er voor gezorgd dat er ook op de laatste graven een kaars stond.

De eerste kaarsen voor de burgemeesters

Burgemeester Agnes Schaap kwam, met haar familie, en kinderburgemeester Thom Eerens, met zijn familie, om 16:00 de eerste twee kaarsen plaatsen. Als iemand het belangrijk vind om hier te zijn, dan is het burgemeester Schaap wel.

Daarna druppelden de bezoekers gespreid binnen. Van de donatiepot werd goed gebruik gemaakt; bijna 290 euro werd er opgehaald in contanten! Mensen konden ook via de bank doneren en men had voor een QR-code gezorgd, wat daarmee is opgebracht is nog niet bekend.

Voor wie een financiële bijdrage wil doen: donaties kunnen naar IBAN: NL58 RABO 0347 978266 ten name van: Stichting COWGO (Candles On War Graves Oosterbeek), onder vermelding van: Donatie Lichtjes Oorlogsgraven

Na het opruimen en het doven van de vuurpotten lieten de vrijwilligers de begraafplaats badend in het kaarslicht achter. De kaarsen blijven tot en met 2e kerstdag branden. Dinsdag, de zogenaamde 3e kerstdag, worden om 11:00 uur de kaarsen weer opgeruimd. Als je wil komen helpen dan ben je welkom. De gemeente Renkum zorgt voor kliko’s en voert die later weer af.

Foto’s kijken

Klik voor de fotoserie op de bovenste foto. Foto’s zijn van fotograaf Daan van Oort die door de organisatie gevraagd was om foto’s te komen maken. Op de Facebookpagina van Lichtjes op Oorlogsgraven Oosterbeek zijn meer foto’s te zien (ook als je geen Facebook hebt) van diverse bezoekers en fotograven.

(Deze tekst in Engels hier)

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen