75 jaar Airborne Wandeltocht: ode aan vrijwilligers herdenkingstocht

Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – ’75 jaar Airborne Wandeltocht’ is een ode aan de vrijwilligers van de Oosterbeekse herdenkingstocht in woord en beeld.

Met veel bevlogenheid vertellen vrijwilligers én wandelaars van het eerste uur in dit boek wat deze grootste eendaagse wandeltocht ter wereld zo bijzonder maakt.

Eerste herdenkingstocht in 1947

Wat in 1947 ooit begon met zo’n 2.000 deelnemers is uitgegroeid tot een herdenkingstocht waar gemiddeld 32.000 wandelaars aan deelnemen. Een eerbetoon aan de gevallenen van de Slag om Arnhem in 1944 dat niet meer weg te denken is uit deze wandeltocht uit Oosterbeek. De eerste zaterdag in september is voor tienduizenden mensen steeds weer een dag om naar uit te kijken. Niet herdenkingstochtalleen voor de wandelaars, maar ook voor de vele toeschouwers die hiervoor ieder jaar weer naar Oosterbeek komen.

Het jubileumboek laat onder meer aan de hand van interviews met enkele van de honderden vrijwilligers zien wat er gedurende het gehele jaar aan voorbereidingen nodig is om dit allemaal mogelijk te maken. Zonder hen zou het organiseren van deze unieke wandeltocht niet mogelijk zijn.

De schrijver, Laurens van Aggelen, interviewde voor dit boek ook de vier wandelaars die alle 75 keer deelnamen aan deze wandeltocht. Zij vertellen over de euforie die er even was toen op 17 september 1944 zicht kwam op de bevrijding maar uiteindelijk uitmondde in een tragedie waarbij ook zij gedwongen werden om te evacueren. Voor hen is meelopen om die reden nog altijd heel betekenisvol en een dankbetuiging aan de moedige geallieerden waarvan er velen sneuvelden.

Britse oorlogsveteranen

In het boek daarom ook aandacht in tekst en beeld voor de aanwezigheid van de zeven Britse oorlogsveteranen die er tijdens de 75e editie bij waren. Onder hen veteranen die deelnamen aan Operatie Market Garden, maar ook de dappere oud-strijders die meevochten in

wandeltocht
Bill Larder bezoekt de gesneuvelde tweeling Gronert op de Airborne begraafplaats

de strijd rond D-day in Normandië, de Slag om de Schelde, de Slag om de Ardennen en diverse andere gevechtsoperaties. Het was het mooiste ‘cadeau’ wat de organisatie van de Airborne Wandeltocht zich kon wensen.

Zo was de Britse Arnhemveteraan Bill Larder (98) na 78 jaar voor de allereerste keer terug op de plek waar hij met zijn maten had gevochten. Al die voorafgaande jaren was hij bang dat hij hier niet welkom meer was omdat de Slag om Arnhem uit was gelopen op een debacle.

Van Aggelen daarover in het boek: “Nu mocht hij ervaren hoe dankbaar de lokale bevolking hem is voor de immense moed waarmee hij en zijn kameraden voor ons hebben gestreden. Op zijn gezicht zag ik eerst gevoelens van verwondering die overgingen in een enorme blijdschap. Na 78 jaar was hij verlost van zijn schuldgevoelens door iedereen die hem liefdevol kwam begroeten. Kinderen, maar ook volwassenen die spontaan naar hem toe kwamen om hem te bedanken. Vaak zelf zichtbaar geroerd. Ik zag bij menigeen de tranen in de ogen staan.”

Klik hier voor meer info.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen