Wethouder Van Bentem bezoekt de schatkamer van Pim Kwak

De wethouder en Anna Simoons die bezig is met restauratiewerk van een lijst
De wethouder en Anna Simoons die bezig is met restauratiewerk van een lijst
Foto: Stichting Culture

Wethouder Cultuur Daniëlle van Bentem bezocht haar schatkamer: de geschonken ‘Collectie Pim Kwak’. In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de restauratie van de schilderijen. Van Bentem wilde met eigen ogen de collectie bekijken en spreken met de mensen die zo hard aan de restauratie gewerkt hebben.

“ We mogen dankbaar zijn met dat wat we als gemeente hebben gekregen en de staat waar de schilderijen zich nu in bevinden. Het zijn kunstenaars die in onze gemeente inspiratie hebben opgedaan voor hun werken. Daarom is het zo mooi dat we hen door deze schenking nu blijvend aan ons kunnen binden.”

Rondleiding

De restaurateur Kees Simoons gaf een uitgebreide rondleiding door het bedrijf Gregor’s Lijsten. Dit bedrijf heeft de grootste verzameling mallen van lijsten voor schilderijen in de wereld met klanten als het Rijks Museum en de Notre Dame.

Aan het eind van de rondleiding bezocht Van Bentem de schatkamer met de schilderijen die nu van de gemeente Renkum zijn, met vele schilderijen uit de periode van de Oosterbeekse School en van ‘Pictura Veluvensis’, de schilders van de Veluwezoom. Kees Simoons liet haar enkele topstukken zien.

Stichting CultuRe

De stichting CultuRe, die het beheer van de schilderijen toegewezen heeft gekregen, heeft samen met de schenker van de collectie, Kees Simoons een selectie gemaakt. Deze selectie zal ter ere van de verzamelaar Pim Kwak, in een unieke tentoonstelling in de Concertzaal in Oosterbeek te zien zijn van 1 juni tot en met 27 augustus. Van Bentem zegt daarover:

“Het is mooi dat onze eigen inwoners nu ook deze bijzondere collectie kunnen bekijken. We weten en zeggen dat we in een prachtige omgeving wonen, maar het is bijzonder om diezelfde omgeving ook door de ogen van kunstenaars te zien.”

Van Bentem sprak ook met Anna Simoons, de opvolger van Kees, die een belangrijk aandeel met haar mensen heeft gehad aan de zeer uitgebreide restauratie aan de lijsten en schoonmaken van de schilderijen. De medewerkers werden allen door Van Bentem bedankt voor het restauratiewerk dat ruim een jaar heeft geduurd.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen