Eerste belevingsobject Veluwezoom in gebruik genomen

De feestelijke ingebruikname van belevingsobject Eerbeekse Oliemolen
De feestelijke ingebruikname van belevingsobject Eerbeekse Oliemolen
Foto: Veluwe op 1

Regio – Op woensdag 13 september is het eerste belevingsobject dat op de Veluwe wordt geplaatst feestelijk in gebruik genomen. Dit gebeurde bij de Eerbeekse Oliemolen aan de Kanaalweg.

Een belevingsobject vertelt een verhaal en kun je met draaiende delen actief bedienen. Ook kun je via een QR-code achtergrondinformatie over het verhaal bekijken. Samen met de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem en Renkum heeft Brummen het initiatief genomen om 9 belevingsobjecten te ontwikkelen voor de Veluwezoom.

belevingsobjectDoel

Met deze objecten zetten ze minder bekende verhalen en bijzondere locaties in het spotlicht. De objecten staan langs fiets- en wandelnetwerken om ze goed te ontsluiten voor recreanten. Doel van de belevingsobjecten is om de natuur minder te belasten op toeristische hotspots door bezoekers te spreiden. Tegelijk willen ze de toeristisch-recreatieve product- en dienstontwikkeling versterken.

Kader

Dit initiatief is onderdeel van ‘Masterplan Veluwse Belevingsgebieden’ van Veluweop1. Hierin zijn verschillende belevingsgebieden onderscheiden. Elk met zogenaamde verschillende gebieds-kenmerken. De Veluwezoom is één van die belevingsgebieden. De nadruk in de Veluwezoom ligt op het reliëf en rivierengebied waardoor verhalen over kastelen, landgoederen en buitenplaatsen met (inter)nationale tuin- en landschapskunst en industrieel erfgoed zijn ontstaan. De Veluwezoom gemeenten vertellen gezamenlijk het totale verhaal.

belevingsobjectInspiratiebron

Om de samenwerking tussen de Veluwezoomgemeenten en partners concreet te maken ligt nu de focus op het ontwikkelen van negen belevingsobjecten. Dit zijn de eerste belevingsobjecten die op de Veluwe in de openbare ruimte worden geplaatst. Vorige week is het eerste prototype in gebruik genomen bij de Eerbeekse Oliemolen en dit vertelt het verhaal achter deze molen. Via een QR-code kun je nog meer achtergrondinformatie bekijken. De Veluwezoom is met dit initiatief pilot én inspiratiebron voor andere belevingsgebieden op de Veluwe.

Locaties belevingsobjecten

Naast de Eerbeekse Oliemolen worden ook belevingsobjecten ontwikkeld voor Kerstens Molen (Landgoed De Molenbeek), Carolinaberg (Hof te Dieren), Landgoed Rhederoord, Kasteel Rosendael, Landgoed Klarenbeek, Warnsbornse Heide, Landgoed Duno en Landgoed De Lage Oorsprong.

Partners

Dit project is een initiatief van de Veluwezoomgemeenten Renkum, Arnhem, Rozendaal, Rheden en Brummen. Daarin wordt intensief samengewerkt met Routebureau Veluwe, Visit Veluwe, TVAN (Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen), VeluweOp1, provincie Gelderland, diverse landgoederen en recreatieondernemers.

Het project wordt gefinancierd met bijdragen van de Veluwezoomgemeenten en subsidie van Provincie Gelderland (Cultuur- en Erfgoedpact), Impulsregeling NBTC en Gunningsregeling Visit Veluwe.

Meedoen?

Op dit moment verkennen de Veluwezoomgemeenten of het haalbaar is om, na dit basisproject, volgend jaar een plusproject te kunnen uitvoeren. De gemeenten zoeken daarvoor samenwerkingspartners en financiers. Denk bijvoorbeeld aan culturele instellingen- of ondernemers in de recreatie, of beheerders / eigenaren van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen.

Wil jij op je locatie ook een belevingsobject plaatsen? Of heb je ideeën voor aansprekende onderwerpen? Dan gaan zij graag met je in gesprek!

Je kunt daarvoor contact opnemen met Hilbrand Harkema van de gemeente Arnhem via [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen