Hartslag, een roman over generatielange nasleep oorlogsgeweld

Foto: Daan van Oort/deel boekomslag

Op zondagmiddag 22 oktober presenteert schrijfster Miriam Guensberg uit Oosterbeek haar nieuwe roman Hartslag. Het boek gaat over de psychologische gevolgen van oorlogsgeweld die generaties lang ontwrichten.

De presentatie vindt op zondag 22 oktober plaats in de Concertzaal in Oosterbeek en start om 15.00 uur. Voormalig psychiater en schrijver Bram Bakker zal Miriam Guensberg interviewen.

hartslag
Foto: Daan van Oort

Gebaseerd op feiten

Hoewel de roman Hartslag – Oud zeer, een nieuw begin en dan de liefde nog – fictief is, is het gebaseerd op feiten. “Ik heb zelf ervaren hoe mijn Pools-Joodse vader door de oorlog geschonden is”, vertelt Miriam Guensberg. “Zijn ouders, mijn opa en oma, zijn op gruwelijke wijze vermoord door de nazi’s. Dat draag ik met me mee. Het bepaalt mijn manier van voelen, reageren en kijken. Het lukt me niet om er niet over te schrijven. Door individuele verhalen te vertellen, op een invoelbare manier, hoop ik dat er meer oog voor de gevolgen van al dat geweld zal zijn. En er iets aan gedaan kan worden. Ik heb vooral ook een hoopvol boek willen schrijven.”

Shoah

Veel van Miriam Guensbergs boeken verkennen de tragische gebeurtenissen van de Shoah. De vrouw in haar roman Hartslag bevrijdt zich uit een jarenlange narcistische relatie en gaat alleen wonen op het platteland. Daar overdenkt ze haar leven: haar kinderloosheid en oude liefdes, en de moederwarmte die ze niet heeft ontvangen. Als ze dieper afdaalt naar haar jeugdjaren komt ze terecht bij de suïcide van haar Pools-Joodse moeder, die haar hele familie verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

hartslagIsraël en Oekraïne

“De vrouw in mijn boek probeert in het reine te komen met wat haar moeder is aangedaan”, zegt Miriam. “Maar hoe ga je om met onvoorstelbaar oorlogsgeweld? En hoe doet de volgende generatie dat? Het is nooit dat ene verschrikkelijke moment van geweld, het werkt altijd door. Ook als ik nu weer denk aan al die burgerslachtoffers in Israël en Oekraïne. Hoe moeten zij, als ze het al redden, dat later aan hun kinderen vertellen en wat is het effect daarvan op hun verdere leven? Ook in deze roman heb ik over gruwelijke moordpartijen verteld. Uit pure revolte tegen de massale en anonieme dood die veel slachtoffers toen en nu nog steeds treft.”

Boekpresentatie

Op zondagmiddag 22 oktober vindt de boekpresentatie plaats in de Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3 in Oosterbeek. Violiste Tessa Zoutendijk en partner Jaap Berends verzorgen een klein concert.

De inloop start vanaf 14.30 uur, aanvang is om 15.00 uur. De toegang is gratis. Meld je wel aan door de te bellen of mailen naar boekhandel Meijer en Siegers: 026 334 1047, [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen