Beekdallezing: De Veluwe door schildersogen

Foto: Deel van het schilderij

Renkum – ‘Gelders Arcadië’, zo noemen landschapsarchitecten en toeristenorganisaties liefkozend de Veluwezoom, naar een paradijselijk landschap uit de Griekse oudheid.

In de 19e eeuw had het Veluwse landschap ‘met zijne boschrijke heuvelen en valleijen met heldere snelvlietende beken’ een grote aantrekkingskracht op de schilders van de ‘Oosterbeekse School’. Zij zagen het landschap nog voordat adellijke lieden en rijke regenten uit het westen des lands er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Dankzij hen weten wij hoe het er toen uitzag. Maar wie waren deze schilders en wat zochten zij hier?

Door schildersogen

Raymond den Burger vertelt ons meer over deze schilders en over veranderingen van het landschap in de periode 1840 – 1870. En daarmee ook over de reden waarom de meeste schilders weer vertrokken. Als (restauratie-)architect was Raymond verantwoordelijk voor de monumenteninventarisatie van de gemeente Renkum. Tegenwoordig is hij onder meer actief in het Platform Erfgoed Renkum en in de organisatie van de Open Monumentendagen.

  • Plaats: Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
  • Datum: Woensdag 25 oktober 2023
  • Tijden: 19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
  • Kosten: €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
  • Aanmelden: Klik op Aanmelden en Betalen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen