Onderzoek naar vier scenario’s voor een Gelders Museum

Foto: Peggy Marco, Pixabay

Provincie Gelderland maakt plannen voor een Gelders Museum waarin de provincie onderzoekt hoe een Gelders museum eruit kan zien. Daarvoor kijkt de provincie naar vier verschillende mogelijke scenario’s.

Het onderzoek is naar verwachting in de zomer van 2024 klaar.

Toonaangevend erfgoed

Gelderland is een provincie met een rijke geschiedenis en met veel en toonaangevend (wereld)erfgoed. Peter Drenth: “Erfgoed leeft, meer dan ooit en dat vind ik goed nieuws. Geschiedenis is van ons allemaal en vertelt het verhaal over wie wij zijn, waar we vandaan komen en wat we allemaal gemeenschappelijk hebben. Het is onderdeel van onze Gelderse identiteit. Daarom doet het mij veel plezier om te merken dat zoveel mensen enthousiast zijn over dit plan uit ons coalitieakkoord, namelijk de plannen voor een Gelders museum”.

Aanvulling op bestaande musea

Een van de uitgangspunten voor een Gelders Museum is dat het een aanvulling is op de bestaande Gelderse musea. Het biedt een kans om het huidige aanbod te versterken, met elkaar te verbinden en zichtbaarder te maken. De provincie onderzoekt welke vorm van het museum het meest geschikt is. Daarbij zijn er de volgende opties:

  • Het Gelders Museum krijgt een eigen gebouw.
  • Het Gelders Museum sluit aan op, en wordt gehuisvest door, een bestaand museum.
  • Het verhaal van Gelderland wordt verteld in de vorm van een (reizende) tentoonstelling.
  • Het Gelders Museum krijgt een digitale vorm.

Goede ideeën worden meegenomen

Er is veel enthousiasme voor het Gelders Museum. De provincie ontvangt van verschillende kanten ideeën en suggesties, waaronder mogelijke plekken voor het museum. Bij de verdere uitwerking van de plannen krijgen de ideeën die bij de provincie binnekomen ook een plek. Het onderzoek dat nu loopt, gaat nog niet over mogelijke locaties of wat er precies in een Gelderse Museum te zien zou moeten zijn.

Erfgoed Gelderland

Provincie Gelderland betrekt bij het maken van de plannen en bij het onderzoek de bestaande musea. Daar zit ook al heel veel kennis. Bij het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek werkt de provincie samen met Erfgoed Gelderland, de provinciale ondersteuningsinstelling op het gebied van erfgoed en musea.

Je vindt hier de brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten over de aanpak voor een Gelders Museum.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen