Oosterbeek - De Airborne Wandeltocht is bijgeschreven als immaterieel erfgoed in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Er zijn in totaal zeven nieuwe bijschrijvingen gedaan.
Deze inventaris omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in strijd is met de Nederlandse wet of mensenrechten. Niet erfgoedprofessionals maar de beoefenaars zelf bepalen wat hun erfgoed is. De bijschrijving betekent dan ook niet dat professionals het erfgoed goedkeuren of dat UNESCO dit beschermt. Het betekent dat er een gemeenschap is die zich verbonden voelt met het erfgoed en zich daarom actief inzet voor de borging ervan.
Met de nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 185 vormen van erfgoed waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.
De Airborne Wandeltocht wordt, zo schrijft het Kenniscentrum
, op de eerste zaterdag van september gehouden, staat stil bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem van 17 - 26 sep 1944. Wandelaars, zowel in groepen als individueel, kunnen kiezen uit vier wandelroutes. Elke route loopt langs historische locaties. De laatste jaren nemen circa 33.000 wandelaars deel aan de Airborne wandeltocht en bezoeken circa 25.000 mensen alle aan de Airborne Wandeltocht gerelateerde activiteiten in de gemeente Renkum.
De Oosterbeekse wandeltocht heeft hiermee een pagina bij het kenniscentrum
gekregen met daarop de 'inventaris' waaruit dit nieuwe erfgoed bestaat. Er is een borgingsplan geschreven en dat plan is getoetst door een onafhankelijke commissie. De zorg voor dit erfgoed wordt eens per twee jaar geëvalueerd.
Naast de Airborne Wandeltocht, zijn ook Pencak Silat, Divali, de Pinksterkermis Banholt, de Cultuur van de Piratenmuziek, de Kaaskoningin en Katoendrukken-Blokprinten bijgeschreven in het immaterieel Erfgoed van Nederland.
Het Pencak Silat en Silat omvatten de krijgskunsten uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore. Er bestaan zo'n 400 à 500 verschillende stijlen en sub-stijlen en bij alle stijlen vindt men aspecten zoals bewegingen en lichaamshoudingen die zijn geïnspireerd op zowel dieren als mensen. Het Pencak Silat omvat vier aspecten: de sportvorm (Olah Raga), de niet aan tijdslimiet gebonden kunstzinnige vrije vorm (Seni), de zelfverdediging ( Bela Diri) en de mentaal spirituele die de filosofie en de meditatie omvat. In Nederland groeit met name de sportvorm en ontstaan er, net als in de moederlanden, nieuwe sub- en mengstijlen.
De Cultuur van de Piratenmuziek bestaat uit de legale activiteiten die in het verleden vanuit de zendpiraterij zijn ontstaan. Het omvat zowel het draaien, het via internet uitzenden, het maken en zingen als het beluisteren van piratenmuziek. Het gaat veelal om Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op de zenders uit 'Hilversum'. De internetstations zijn vaak groepen piraten die allen een deel van de programmering voor hun rekening nemen om zodoende een dagvullend programma te kunnen realiseren. Het zenden is niet het enige wat bij de Cultuur van Piratenmuziek hoort, in Noord en Oost Nederland is bij bijna ieder dorpsfeest piratenmuziek te horen. Meer specifieke piratenfeesten kennen vinylbattles, waarbij verschillende piraten live muziek draaien en het publiek bepaalt of ze origineel zijn qua muziek.
Het katoendrukken-Blockprinten is een van de oudste druktechnieken en wordt gedaan met met de hand gegraveerde houten drukblokken. In Europa drukte men, onder andere als goedkope vervanging van borduurwerk, van oudsher vooral met ‘aanplakkende’ (schilders-)verven. Het immaterieel erfgoed van het katoendrukken bestaat, naast het drukken, ook uit het ontwerpen en maken van de houtblokken waarmee gedrukt wordt en de kennis van de verf.
Sinds 1952 vindt in Bodegraven de verkiezing van de Kaaskoningin plaats. Ze zorgt voor verbinding tussen de bewoners, kaashandel, de zelfkazende boeren en kaasindustrie. De verkiezing is het grootst bewaarde geheim voor alle inwoners van Bodegraven en omgeving. Pas tijdens de optocht op donderdag worden de Kaaskoningin, en haar hofdames, getoond aan het publiek. Aan deze optocht met praalwagens wordt deelgenomen door plaatselijke ondernemers, sportverenigingen, hulpdiensten en de kinderen van alle basisscholen uit Bodegraven. De Kaaskoningin en hofdames sluiten de rij. De verkiezing van de kaaskoningin is de start van het jaarlijkse Najaarsfeest.
Divali is een hindoeïstisch feest en de verzamelnaam voor activiteiten die op meerdere dagen achterelkaar gevierd worden: Kodjagriwrat, Dhanteres, Narak-chatourdashi, Maha-Divpali-parwa, Govardhan poedjan en Bhaja Doedj. Voor het hoogtepunt van Divali (Maha-Divpali-parwa) worden er in diverse grote steden festivals gehouden om samen te komen en Divali te vieren. Elk onderdeel wordt gekenmerkt door vegetarisch eten, muziek, dans en zang. Tijdens het feest wenst men elkaar ‘Subh Divali’: ik wens u een veelvoud aan geluk en verlichting.
De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt. Voor de inventaris kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed zich zelf aanmelden via immaterieelerfgoed.nl .
Adverteren op Renkum.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: d.verschuren@nieuws.nl .