De restauratie van de
watermolen op Landgoed Quadenoord in Renkum is van start gegaan. Er wordt hard gewerkt en de voortgang is tot een mooie verslag verwerkt. Daarin ook een vraag want soms vind je tijdens dit soort werkzaamheden iets waarvan je niet weet wat het is, misschien weet jij het?
♦ ♦ ♦
De restauratie is begonnen! Niet op de feestelijke manier die wij hadden voorzien. Door het Corona virus konden wij jammer genoeg de kick-off niet met elkaar vieren. Maar dat doen we dan later! Buro NIV plaatste voor ons wel een informatiepaneel, zodat het project toch al gecommuniceerd kan worden naar passanten.
Feestje waard
Want dat het een feestje waard is, dat is zeker. Dank zij de steun van allerlei fondsen en donateurs is er in ieder geval al voldoende bijeen gebracht om het gebouw te restaureren. Dat werk hebben wij dan ook aanbesteed aan Methorst, restauratieaannemer te Renkum. De projectleiding is in handen van het bureau Erfgoed Advies Groen.
In het voorjaar van 2020 is ca. 70 m3 bouwhout van de juiste soort (o.a. eik, den, lariks, thuja, robinia) en kwaliteit in het bos van Quadenoord opgezocht en met behulp van de bosaannemers Wassingmaat uit Renkum en Munsterman uit Arnhem gekapt. We hebben een houtwerf ingericht, waar balken en planken zijn gezaagd door een mobiele zaaginstallatie. De vrijwilligers van Quadenoord houden het bouwhout nu vochtig, zodat het langzaam droogt zonder te scheuren.
Slechte staat
Voorlopig bestaat het werk uit het verwijderen van de meest slechte delen van de muren. Sommige gedeelten zijn er zo slecht aan toe, dat deze vervangen moeten worden. Dat bleek bij de meest noordelijke muur, die los bleek te staan en naar buiten helde. Bijzonder is dat de muur waarschijnlijk al enige tijd scheef heeft gestaan maar werd gestut door het spoelhuisje dat er tegenaan is gebouwd.
Bij het blootleggen van het fundament bleek deze erg slecht te zijn en te bestaan uit losse bakstenen. De muur stond dus letterlijk los. De vraag deed zich voor wat met deze muur moest worden gedaan: afbreken en herbouwen of proberen deze recht te zetten en het fundament opnieuw op te metselen?
Na overleg hebben wij besloten de muur proberen recht te zetten. De oude muur heeft immers historische bouwsporen. De muur vervangen zou betekenen dat deze sporen ook zouden verdwijnen. Het rechtzetten was echter ook een risico, want evengoed zou de muur bij het rechtzetten alsnog te zwaar beschadigd kunnen raken (zie foto bovenaan).
Het goede
nieuws: het is gelukt!
Wij hebben ook gekeken naar het fundament onder de westelijke muur, naast de beek. Als verrassing blijkt daar een houten balk als fundering onder te liggen! Maar het grondwater staat hier hoog waardoor de balk nog in goede staat is. Het haaks daarop staande muurtje (met het dichtgemetselde raam[JO1] ) was echter zo slecht, dat dat moet worden vervangen.
Al met al een goede start!
Maar er is ook een raadsel opgedoken. Want waar heeft het waterrad precies gezeten? Wij zoeken naar een dichtgemetseld gat waar de drijfas moet hebben gezeten. Lastig is dat de muren zijn voorzien van pleisterwerk, dus zal dat eraf moeten. Of is er een andere constructie gebruikt? Er zijn wel twee kleine gaten aangetroffen waar wellicht assen in hebben gedraaid?
Wij weten het (nog) niet. (tekst verder onder foto)
Wat zien we hier?
Heeft u informatie die kan helpen bij de restauratie? Laat het ons weten. Dat mag naar e-mail:
[email protected] of telefonisch op het beheerkantoor 0317-769045
We houden u graag op de hoogte van het verdere verloop van de restauratie via de
Facebook - en
webpagina van Quadenoord.
Restaureren kost een hoop geld, gelukkig is er steun maar dat is niet genoeg, wil je helpen de watermolen te redden? Lees dan ook: Red de overgebleven watermolen van Quadenoord of ga direct naar de donatie pagina: Red de watermolen in Renkum . Landgoed Quadenoord-Boschbeek BV