Leerlingen Dorenweerd College gaan zelf energie opwekken

Foto: bykst-pixabay

Leerlingen van het Dorenweerd College in Doorwerth gaan tijdens de Week Ander Onderwijs proberen zelf energie op te wekken. De Week Ander Onderwijs wordt van 16 tot en met 20 september in de school gehouden

De scholieren bouwen miniatuurwindmolens, waterkracht- en zonnecentrales of komen mogelijk met een heel nieuw idee om duurzame energie te winnen. Het gaat om leerlingen van 3 mavo. Ook leerlingen van andere klassen van mavo, havo en vwo leren die week op een andere manier dan anders.

Ander onderwijs

Het Dorenweerd College heeft twee keer per jaar een zogeheten Week Ander Onderwijs (WAO), in het najaar en in het voorjaar. Dat past volgens de school in het breed opleiden van de jongeren. “Het geeft leerlingen de ruimte om het beste uit zichzelf te halen. Leren vindt niet alleen plaats in het leslokaal”, zegt rector Gabri Maessen van het Dorenweerd College. “Tijdens de WAO is er ook aandacht voor andere talenten van leerlingen.”

Nicky Duitman, docent natuur- en scheikunde, gaat met ruim 50 leerlingen van 3 mavo aan de slag met duurzame energie. “Ik merk dat leerlingen van een jaar of 14, 15 nog niet zo bezig zijn met duurzaamheid. Dat leeft maar bij enkele van hen. Met zo’n opdracht wil je dat ze bewust worden.”

Zonnepanelen

Op dinsdag 17 en woensdag 18 september bedenken en bouwen ze in kleine groepjes hun eigen mini-energiecentrales. “We hebben hout, karton, dynamo’s en kleine zonnepanelen. Daar kunnen ze gebruik van maken. Ik ben echt benieuwd wat ze gaan bedenken.”, zegt Duitman. Op donderdag maken de leerlingen een presentatie van hun werk. Die laten ze een dag later aan hun medeleerlingen zien. Tussendoor brengen ze nog een bezoek aan een windmolen.

Een ander onderdeel van de Week Ander Onderwijs is de Kunstendag. Dorenweerd-leerlingen komen daarbij in aanraking met een reeks aan uitdagende activiteiten, zoals streetbeats, djembé, digitaal cartoontekenen, breakdance, animatie, druktechnieken en film maken.

Verder zijn er leerlingen op studiereis naar Berlijn, is er een waterproject, een handelsspel, een debat en nog veel meer.

Lees ook: 2017: Week Ander Onderwijs: Dorenweerd HAVO-3 op Battlefield Tour

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden