Alles staat ‘on hold’ door corona maar zwerfvuil in de Jufferswaard niet

Foto: Jan van der Gronden

Renkum – Corona of niet, rommel en zwerfvuil blijven de Jufferswaard teisteren.

Soms door het hoge water dat zich terugtrok, vaak door een ander achtergelaten, stoppen met schoonmaken, dat kan dus eigenlijk niet.

Vandaag toch weer zo’n 10 zakken zwerfvuil verzameld in de Jufferswaard en omgeving (veel mondkapjes!)

Gelukkig is de Jufferswaard zo groot dat je rustig het natuurgebied kunt schoonmaken zonder elkaar tegen te komen en is anderhalve meter geen probleem. Vandaag was het weer zo’n dag, de eerste zaterdag van de maand. Door corona geen koffie meer bij de start in de Plus en geen jaarlijkse brunch bij Parenco maar vandaag wel lekkere soep en brood van restaurant Campman als afsluiting van de opruimdag.

Die soep was iets waar vrijwilligster Lies zich al op verheugde, voor ze zich naar de Jufferswaard begaf en ze schreef er onderstaand stuk over.

De Jufferswaard schoonmaakploeg

zwerfvuilElke eerste zaterdagochtend van de maand komt een groep enthousiaste vrouwen en mannen samen om het mooie natuurgebied te Renkum “de Jufferswaard” te ontdoen van zwerfvuil. Wat klein begon is uitgegroeid tot een grote groep. We beginnen de ochtend op een gezellige manier met een lekkere kop koffie van één van de mannen en daarbij meestal een koekje. Onze groepsleider is Karel Noy een bekende figuur in Renkum die menigeen wel kent. Vooral ook door zijn mooie natuurfoto’s uit de Jufferswaard.

Ons opruimwerk wordt zeer gewaardeerd. Zo kregen wij voor de Corona crisis koffie aangeboden bij de Plus uit Renkum. Voorgaande jaren kregen wij tegen het einde van het jaar als waardering een lunch aangeboden bij Smurfit Kappa Parenco B.V. Deze zelfde firma sponseerde ons voor de kerst van 2019 met fijne warme waterdichte jassen, die wij met veel plezier dragen en ons goed beschermen en zichtbaar maken. Volgens de laatste berichten is het zo dat wij uit kunnen kijken naar een kop heerlijke soep met wat lekkers van Franck en Christel van het restaurant Campman uit Renkum na een opruimochtend.

Het afgelopen jaar gaat alles een beetje anders door de voornoemde crisis. Ook wij moeten ons aan de maatregelen houden en afstand houden van elkaar. Helaas mochten we niet meer met een grote groep samen komen, maar dat weerhield een enkeling er niet van om toch te blijven ruimen.

Wat vinden wij zoal voor zwerfvuil?

zwerfvuilDan gaat het vooral om blikken van bier en frisdrank, stukken plastic, glas, papier, maar soms ook auto-onderdelen en afval afkomstig van schepen. Het is niet altijd rommel wat we vinden. Zo is er al eens een portemonnee gevonden en bij de rechtmatige eigenaar terug bezorgd. Ook is er een boek gevonden die in verpakking zat voor verzending deze was weggeworpen. Na enig speurwerk is ook dit boek bij de verzender terug bezorgd en bleek deze uit de fietstas gestolen te zijn geweest. Dit bezorgde ons weer een nieuwe vrijwilliger erbij.

Ieder jaar doen wij mee met de landelijke zwerfvuil opruimdag en die van Rijkswaterstaat. Tijdens de opruim ochtenden vullen wij zo’n 5 tot 10 zakken zwerfvuil die na een belletje van Karel opgehaald worden door de gemeente Renkum.

Waar doen we het voor?

Op de eerste plaats voor de bewoners in dit mooie natuurgebied. Denk hierbij aan de paarden, koeien, vogels en niet te vergeten de bevers. En natuurlijk is het fijn voor de mens die om allerlei verschillende redenen dit mooie natuurgebied bezoeken.

Na zo’n opruim dag denk ik dan : ook al is het een druppeltje op een gloeiende plaat en de volgende keer ligt er weer van alles. Op dat moment heb je als vrijwilliger een steentje bijgedragen aan een schoner milieu.

Vrijwilliger Jufferswaard schoonmaakploeg,

Lies van den Broek