Subsidie voor kleinschalige lokale energieprojecten

Foto: stilfee CC0 Pixabay

Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen weer een aanvraag doen voor steun om in de eigen omgeving kleinschalige energieprojecten te realiseren met gebruikmaking van zonne- en windenergie en waterkracht.

Het is de tweede keer dat deze regeling opengaat, ditmaal met een verhoogd budget van 150 miljoen euro. Aanvragen kan tot en met 1 december via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) helpt energiecoöperaties en VvE’s om kleinschalige duurzame projecten te realiseren. Daarmee kan er op korte termijn meer duurzame elektriciteit geproduceerd worden en wordt lokale participatie gestimuleerd. De deelnemers moeten in de zogenoemde postcoderoos (het postcodegebied plus de aangrenzende postcodes) wonen om deel te kunnen nemen. Door de collectieve aanpak kunnen ook mensen zonder geschikt eigen dak meedoen aan bijvoorbeeld een gezamenlijk zonnedak. Tijdens de SCE-ronde van 2021 hebben ruim 650 coöperatieve projecten subsidie ontvangen.

Kleinschalig, breed gedragen

De projecten die in aanmerkingen komen voor de SCE zijn lokaal en coöperatief. Daarbij gelden eisen om te zorgen dat het project door voldoende deelnemers in de buurt georganiseerd wordt. De subsidie wordt uitgekeerd aan de hand van de daadwerkelijk geproduceerde duurzame elektriciteit. De subsidie is gericht op de ‘onrendabele top’ van het project ten opzichte van de marktprijs van stroom. De subsidiebedragen worden jaarlijks gebaseerd op de adviezen van Planbureau voor de Leefomgeving.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen