Parenco op plaats 54 van top 100 stikstofoxiden-bronnen 2019

Foto: DM van Hellesem

Staalconcern Tata Steel is de grootste uitstoter van stikstofoxiden, gevolgd door de luchthaven Schiphol. De Renkumse papierfabriek Smurfit Kappa Parenco staat op de 54e plaats van de top 100 bedrijven die de meeste stikstofoxiden uitstoten.

Dat meldt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die deze lijst van de honderd grootste vervuilers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Emissie-registratielijst

De toppositie van Tata Steel komt niet als een verrassing. Het bedrijf in IJmuiden staat ook al bovenaan de lijst van grootste uitstoters van broeikasgassen. Recent onderzoek toonde daarnaast aan dat omwonenden worden blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen.

Naast Renkum staat ook Smurfit Kappa Roermond op de lijst, op 63. Volgens de lijst, die zich beroept op de emissie-registratielijst van 2019, had Smurfit Kappa Parenco een emissie (uitstoot) van 152.988,00kg. Ter vergelijk: Tata Steel stootte 6.034.424,89kg uit, ruim 39 keer meer.

De top van de lijst telt verder vooral bedrijven in de aardolie- en chemische industrie en energiecentrales. Van der Wal heeft daarnaast een lijst gemaakt met de honderd grootste uitstoters van ammoniak. Daarop staan vooral veel veehouderijen.

De gehele top 100 kun je hier vinden.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen