ACV maakt overstap naar een duurzaam wagenpark

Foto: distelAPPArath, Pixabay

Steeds meer ondernemers willen hun wagenpark verduurzamen met zero- emissievoertuigen en -machines. Deze stoten namelijk geen vervuilende stoffen uit.

De logistiek makelaar van de Provincie Gelderland sprak met afvalinzamelaar ACV over de beschikbare (elektrische) voertuigen en de benodigde voorzieningen.

Slim, schoon en stil transport

ACV zamelt afval in voor de gemeenten Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en Wageningen. En vanaf 1 januari 2024 ook in Scherpenzeel. Daarnaast regelen ze ook de straat- en rioolreiniging, beheer van de openbare ruimte en gladheid- en plaagdierenbestrijding. Om dit werk uit te voeren zet ACV 130 specialistische voertuigen en machines in. Hun doel is om stapsgewijs emissievrije voertuigen aan te schaffen.

Daarmee bereidt ACV zich voor op de zer0-emissiezones. Dit zijn gedeelten van de stad waar alleen voertuigen mogen komen die geen stoffen uitstoten. De omschakeling naar slim, schoon en stil transport is belangrijk voor de luchtkwaliteit en de leefomgeving in Gelderland.

Schone voertuigen

De overstap maken naar duurzame voertuigen roept nogal wat vragen op. Welke voertuigenzijn beschikbaar en geschikt? Welke voorzieningen zijn er nodig om voertuigen te laden of te tanken? En wat zijn de financiële gevolgen voor aanschaf én gebruik? ACV wil op dit moment vooral inzetten op elektrische voertuigen.

Ze hebben al 10 elektrische personen- en bestelwagens en daar komen er dit jaar nog 6 bij. In 2024 worden er 2 elektrische vuilniswagens geleverd. Er is ook naar waterstof gekeken, maar die optie bleek op dit moment niet haalbaar.

Keuze voor schone brandstof

Niet alle voertuigen zijn beschikbaar in een elektrische uitvoering. Bovendien heeft ACV nog steeds een groot aantal dieselvoertuigen. Om de uitstoot daarvan te beperken, tanken ze het schone alternatief voor diesel: HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Dat is de meest duurzame dieselbrandstof op dit moment. HVO wordt gemaakt van plantaardige oliën en restafval, zoals vetten, en is fossielvrij en emissiearm.

ACV stapte in 2022 over op HVO100, die 90% minder CO2-uitstoot dan gewone diesel. Een liter HVO100 kost 30% meer dan een liter diesel. Toch kiest ACV voor HVO100, want milieuschade als gevolg van CO2-uitstoot kost ook geld. Deze brandstof levert direct milieuwinst op. Daarmee zet ACV een grote stap op weg naar een duurzamer wagenpark.

Logistiek makelaar geeft advies op maat

Wil je net als ACV je wagenpark stap voor stap verduurzamen? En wil je meer weten over geschikte voertuigen, duurzame brandstoffen, interessante subsidieregelingen of de overstap naar modal shift?

Klik hier voor een afspraak met de logistiek makelaar in je regio voor een gratis adviesgesprek.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen