RIVM ontraadt houtstook in groot deel van Nederland

Foto: Ton de Weegh, Pixabay

Regio – Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen inwoners van grofweg de noordelijke helft van het land woensdag beter geen hout stoken.

“Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig, waardoor de rook blijft hangen”. Daarom heeft het instituut een zogeheten stookalert afgegeven voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland en Flevoland. Het advies is om daar geen hout te stoken.

Voorkom gezondheidsproblemen

“Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving”, legt het RIVM uit. Het advies geldt de rest van de dag. Op donderdagochtend gaat het waarschijnlijk geleidelijk meer waaien, waardoor rook zich meer kan verspreiden. Het advies geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis te verwarmen.

In houtrook zitten allerlei schadelijke stoffen, van kankerverwekkende stoffen die onder de noemer PAK’s vallen tot fijnstof en van benzeen tot koolmonoxide. Als het weinig waait, blijft rook met die stoffen erin langer in straten hangen.

Volgens CBS-cijfers die ook woensdag verschenen, heeft een op de drie huishoudens met een haard of houtkachel vorig jaar meer gestookt dan daarvoor. Vooral de hoge gasprijs was daar een reden voor. Een kleinere groep (19 procent) van de haard- en kachelbezitters is juist minder hout gaan stoken. Klimaat en gezondheid werden daar als redenen voor genoemd, net als de prijs van stookhout en pellets.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen