Voorjaarsschoonmaak: ‘Gelukkig is deze troep niet in de Rijn gekomen’

Foto: Etske

Regen, harde wind, zelfs hagel trotseerden de deelnemers afgelopen zaterdag aan de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak in de uiterwaarden. Samen maakten deze toppers de oevers van de Rijn schoon: van de spoorbrug bij Arnhem tot en met het Renkumse Veer.

Gewapend met zakken en grijpers gingen de afvalrapers in kleine groepjes uiteen: tijdens de voorjaarsschoonmaak worden de Renkumse uiterwaarden opgedeeld in 11 deeltrajecten. Afgelopen zaterdag 23 maart was de 8ste keer dat deze grootschalige opruimactie, georganiseerd door IVN-werkgroep landschapsonderhoud Zuidwest-Veluwezoom, de zwerfafvalbrigades en gemeente Renkum, plaatsvond.

Mooi succes

De organisatie spreekt van een mooi succes. Mede-organisator Greet Visser-Schoon: “Groot en klein waren erbij. In totaal waren we met 35 volwassenen en 2 kinderen aan het werk. Ondanks de hagelbuien. Geweldig! Met elkaar hebben we 36 zakken afval verzameld. Gelukkig is deze troep niet in de Rijn terechtgekomen.” ’s Avonds besteedde Omroep Gelderland aandacht aan de Renkumse schoonmaakactie. Mede-organisator Fons Goselink wees in de nieuwsuitzending op de grote betrokkenheid van zowel boeren, vissers als bewoners bij de jaarlijkse opruimdag.

Hele maand schoonmaakacties

Sommige trajecten waren deze maand al eerder van zwerfafval ontdaan. Op 16 maart maakte de Groenclub in Heveadorp de oevers vanaf zwaaikom Drielse Veer tot de woonboten aan de Fonteinallee – met 12 vrijwilligers – schoon. De bewoners van de Rosandepolder schonen het Grindgat volgende week zaterdag op en na Pasen doen de vissers dat vanaf de woonboten tot aan de stuw bij Driel.

Afvalbingo in Wolfheze

Ook elders in de gemeente Renkum gingen zwerfafvalruimers tijdens de Landelijke Opschoondag op pad, zoals in Wolfheze. 12 volwassenen en 13 kinderen vulden er in totaal 9 zakken met zwerfvuil. Hoewel de dag begon met hagel brak al snel de zon door, vertelt coördinator Eline Kugel-De Visser. Zij spreekt van een geslaagde ochtend. Speciaal voor de kinderen was er een afvalbingo én een chocolade-ei als beloning. “Na afloop hebben we lekker koffie gedronken bij Heerlijkheid Wolfheze.”

Ook bedrijven helpen mee

Bij elkaar opgeteld doen dit jaar 77 vrijwilligers mee aan de Renkumse voorjaarsschoonmaak. Greet: “Prachtig. Daar zijn we heel blij mee.” Na afloop bedankte zij niet alleen alle groene doeners, maar ook Paul Schouten van boerderij/camping De Boersberg in Doorwerth, Jan Wieringa van bioboerderij Veld en Beek en boer Evert Hooijer. “Zo kunnen we over hun land langs de Rijn lopen om de oevers op te schonen. Paul Schouten brengt daarnaast altijd een raapgroep met de tractor naar het uiterste puntje van de Noordberg. Achteraf haalt hij het verzamelde vuil uit de uiterwaarden op.” Pepijn Peters van camping Oosterbeeks Rijnoever en Frank Pouwer van Frank Pouwer Historische Bouwmaterialen onthaalden de vrijwilligers met koffie en thee. Kasteelcafé De Zalmen bood hen na afloop een kop soep aan.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen