Geniet van je omgeving

Foto: Mariette Klomp

In deze corona tijd kunnen we stil blijven staan bij alles wat we niet kunnen en mogen. Als we iets verder kijken zijn er zoveel mooie dingen in de omgeving te zien. Juist nu hebben we al weken mooi weer, dat maakt alles prettiger.

De vogels zingen hun liefdesliederen, de merel zingt ‘s morgens als eerste en ‘s avonds als laatste zijn lied.

Door Mariëtte Klomp

Alles wordt groener en groener. Dat prille voorjaarsgroen is toch het prachtigste groen van het hele jaar. Nu wij minder massaal onderweg zijn is de lucht veel schoner en nemen dieren hun plek weer in. Wat een geluk hebben wij toch om hier tussen al dat moois te wonen.

Als we nu naar buiten gaan is er één vogel die we nu niet horen. De Vlaamse gaai, dat wil zeggen dat de eerste jonge vogels inmiddels uit hun ei gekropen zijn.

Waar de Vlaamse gaai het hele jaar een vegetarisch menu heeft, voedt hij zich nu met eieren en jonge vogels om zijn eiwit huishouding op peil te brengen. Als hij zich nu zou laten horen zou hij niets te eten hebben.

De Vlaamse gaai heeft twee bijnamen, boswachter en bosplanter

omgeving
Foto: AJRMK, pixabay

De bijnaam boswachter heeft hij te danken aan zijn gekrijs zodra hij iets waarneemt en daarmee alarmeert hij het bos en zoeken de dieren een veilige plek. Als je een wandeling gaat maken en reeën wilt zien, vergeet het maar als de Vlaamse gaai zijn waarschuwing heeft laten horen.

Deze tijd van het jaar is dus een goede kans dat je wild kunt ontmoeten op de wandeling, omdat de Vlaamse gaai zich nu niet laat horen. Hij heeft als rover van jonge vogels een slechte naam, toch is hij niet de enige die dit doet, onder andere de specht, de ekster, de vos en de eekhoorn doen hetzelfde.

De bijnaam bosplanter dankt de Vlaamse gaai aan het feit dat hij duizenden eikels verstopt als wintervoorraad. Een deel vindt hij niet terug en daar komen jonge eiken uit. Let maar eens op in de tuin!

Geniet van al het moois!

omgeving

 

 

Cookieinstellingen