Mariëtte: wandelen in De blauwe kamer in Rhenen

De blauwe kamer
De blauwe kamer
Foto: Mariette Klomp

Al jaren weet ik van de Blauwe Kamer. Geweest, nog nooit! Vele jaren kwam ik op weg naar Amerongen langs de afslag. Deze zomer kreeg ik de vraag om daar te gaan wandelen.

Het werd een feestje, wat een geweldig gebied! Inmiddels ben ik er regelmatig en elke keer is het anders!

Door Mariëtte Klomp

De Blauwe Kamer ligt langs de Nederrijn tussen Rhenen en Wageningen. Het gebied dankt zijn naam aan een Hofstede die al voorkomt op een kaart uit 1636. Daarna was er een boerderij met de naam “Blauwe Kamer” en nog later een steenfabriek met dezelfde naam.

In het gebied staan nog vele restanten van de steenfabriek. Tussen 1890 – 1975 bakte men hier bakstenen van rivierklei. Op het hoogtepunt na de tweede wereldoorlog verlieten wekelijks 500.000 stenen de fabriek. Leuk om te weten, de wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel gebouwd met stenen uit de Blauwe Kamer. Nu worden de ruïnes als schuilplaats gebruikt door de dieren die in het gebied leven.

In 1992 is de zomerdijk afgegraven, zodat het gebied regelmatig kan overstromen. Hierdoor is de natuur er steeds in beweging en ontwikkeling. Op verschillende plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan.

Dieren

In het gebied lopen Galloway koeien en Konikspaarden vrij rond en er is een vogelparadijs (vogelrustplaats). Er komen in het gebied wel 70 soorten broedvogels voor. Onder andere de lepelaar (broedt er sinds 2004), de zilverreiger, fuut, aalscholver (broedt er sinds 1998). Ook laten de visarend en de zeearend zich er zien, vooral in april en september. De klapekster is één van de wintergasten.

Ook de bever huist in de Blauwe Kamer

Dit is een klein beetje van heel veel meer! Het gebied is 1,2 vierkante kilometer groot en rolstoel vriendelijk. Er is een bezoekerscentrum en even bijkomen in het restaurant de Blauwe Kamer met uitzicht op de damherten is ook een aanrader.

Het is een gebied waar je blij van wordt! Zin om mee te gaan? Bel 06-10297825

kamer, herfst, paarden, Mariëtte Klomp, wilde zwijn

Cookieinstellingen