Zondag in hele land code rood door slecht weer, kou en sneeuwduinen

Foto: Coco Parisienne, Pixabay

Het KNMI heeft voor zondag voor het hele land code rood uitgeroepen. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van “verkeersbelemmerende” sneeuwduinen. Rijkswaterstaat waarschuwt niet de weg op te gaan vanaf vanavond.

Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht.

Sneeuwduinen

Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het voor het gevoel snijdend koud. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de kustgebieden daar en boven het IJsselmeer komen zware windstoten tot 90 kilometer per uur voor.

Het gaat vanaf zaterdagavond ook flink sneeuwen. Op de meeste plekken in Nederland zal er zo’n 10 centimeter vallen, maar in het oosten en midden van het land kan die sneeuwlaag veel dikker worden. Lokaal kan daar tussen de 15 en 30 centimeter sneeuw vallen, voorspelt Weer.nl. In 2017 viel voor het laatst zoveel sneeuw. In Hoog-Soeren op de Veluwe lag toen op 11 december een laag van 44 centimeter en werd ook code rood uitgegeven. Het sneeuwrecord stamt nog steeds uit 1987. In januari van dat jaar viel er op Terschelling maar liefst 80 centimeter.

Vanwege de extreme weersomstandigheden heeft het KNMI nu dus code rood afgekondigd. Dat gebeurde voor het laatst op 31 december 2019 vanwege zeer dichte mist in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De laatste keer dat het hele land met code rood te maken had, was op 13 februari 2012. Toen vanwege ijzel en ijsregen.

Rijkswaterstaat: ga vanaf zaterdagavond niet de weg op

Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. “Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven.”

Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen