Samen iets terug doen voor de natuur tijdens Natuurwerkdag

Foto: Antonio Jose Cespedes via Pixabay

Het is bijna zover, de jaarlijkse Natuurwerkdag. Dit jaar is de 21e editie van de Natuurwerkdag op vrijdag 5 én zaterdag 6 november. In heel Nederland kan je die dagen meedoen aan meer dan 400 mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten. Ook staat de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jonge generatie, voor hen worden er aparte klussen georganiseerd. Meer dan 2500 leerlingen van bassischolen in heel Nederland doen mee.

Op de Natuurwerkdag voeren deelnemers onderhoud uit in de natuur, wat onmisbaar is voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt de organisatie van de Natuurwerkdag het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met natuur, en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken. De organisatie roept dan ook op om iemand uit jouw nabije omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Denk aan je buurvrouw, neefje, tante of iemand van de sportclub. Iedereen is welkom! Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen.

Leerlingen van basisscholen helpen dit jaar ook mee in de natuur 

Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen organiseert de Natuurwerkdag klussen om de jonge generatie te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Basisscholen in het hele land doen mee en hebben er zin in. Meer dan 2500 leerlingen gaan aan de slag in de natuur, waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en leuke opdrachten. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur.

Wil je met jouw klas ook meedoen? Bespreek het snel met je juf of meester en meld je klas aan via deze link.

Samen voor biodiversiteit

Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om natuur in jouw omgeving te helpen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Sinds 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen (bron: voor de weg van morgen). Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is daarom hard nodig en onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dit jaar gaat de Natuurwerkdag ook samenwerken met Meer Bomen Nu. Zoveel mogelijk jonge gerooide bomen en struiken die geen invasieve exoot zijn en gerooid worden op locaties van de Natuurwerkdag, gaan vrijwilligers van Meer Bomen Nu elders verplanten.

Doe mee op 5 en/of 6 november 

Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan. In 2021 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 21e keer op ruim 400 locaties door heel Nederland. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard houden ze de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.

Natuurdag in de gemeente Renkum

Heb jij je al opgegeven voor een mooie natuurklus bij jou in de buurt? Op dit moment staan er 494 klussen op de website door heel Nederland. Van bollen planten, tot wilgen knotten en poelen schoonmaken. In de gemeente Renkum staat tot dusverre één klus vermeld:

Knotwilgen uiterwaarden Rosandepolder, Oosterbeek

Datum: zaterdag 6 november 2021
Tijd: 09.30 uur – 12.30 uur
Werkzaamheden: Wilgen knotten en takken in de containers stapelen. De wilgentakken gaan naar Burgers Zoo.
Er is werk voor: Maximaal 80 personen (40 volwassenen, 40 kinderen), er zijn nog 28 plekken (23 volwassenen, 5 kinderen) over
Koffie, thee, lunch: Koffie & thee aanwezig
Adres: Polderweg 1 , 6862 VX Oosterbeek
Verzamelplek: Verzamelpunt is bij de Benedendorpsweg, tegenover garage Klaassen.

AANMELDEN DOE JE HIER

Geen zin om wilgen te knotten maar wel om op 6 november je handen uit de mouwen te steken? Kijk dan op natuurwerkdag.nl voor klussen in de buurt

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

 

Cookieinstellingen