Lezing: De waterhuishouding van de Veluwe in historisch perspectief

Foto: Athanasius Kircher (1602–1680), naar Aristoteles (384–323 BC)

Oosterbeek – Aristoteles dacht dat grondwaterbronnen ontstonden vanuit onderaards stromingen vanuit de zee waarna het water in grotten condenseerde tot zoet water.

Omdat grondwater niet zichtbaar is, beseffen de meesten niet hoe belangrijk het is. Terwijl er zonder grondwater een schrijnend gebrek aan drinkwater zou zijn. Beken zouden droog staan en landbouw en natuur zouden verpieteren.

Waterhuishouding

In deze lezing wordt uitgelegd hoe grondwater ontstaat, hoe het stroomt en hoe het wordt benut door mens en natuur. Na een brede introductie spitst de lezing zich toe op het grondwater van de Veluwe.

  • Waardoor stroomt er nog zo weinig water door de beken van de Veluwe, is er in de loop van de geschiedenis misschien iets veranderd??
  • Hoe zag de waterbalans van de Veluwe uit in 1850, toen er nog vele watermolens actief waren?
  • Wat zullen de gevolgen van klimaatverandering zijn voor het grondwater en de beekafvoer van de Veluwe?

Kom naar de lezing over de historische hydrologie van de Veluwe, gehouden door de voorzitter van verenging Vijf Dorpen in ’t Groen, Flip Witte. Deze lezing is georganiseerd door stichting Heemkunde Renkum, waarmee de vereniging goede banden onderhoudt en bij gelegenheid samenwerkt.

De lezing is zaterdagmiddag 9 april in de Lebret Zalencentrum, Lebretweg 51, Oosterbeek (inloop 13:30 uur). Gratis voor leden van Heemkunde Renkum, voor anderen 5 euro per persoon.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen