Maai Mei Niet Nederland; geef bloemen meer kans

Vier weken lang niet maaien voor bloemen
Foto:

Hoewel de Nationale Zaaidag nog niet is geweest, bereidt de Bijenstichting zich ook al voor op de maand mei. Dan is namelijk de actie Maai Mei Niet!

Help de bestuivers en maai je gazon in de maand mei niet of minder. Ook jouw gazon kan meedoen, want wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon niet maait. Daar profiteren bijen en vlinders van. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers!

MaaiAantrekkelijk gras

Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! In mei gaat het gras altijd lekker hard groeien, maar de meeste mensen houden van een keurig gazonnetje. Terwijl het gras juist aantrekkelijk is voor wilde bijen en vlinders als het wat langer is waardoor bloemen een kans krijgen om te groeien. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

Door minder te maaien krijgen onder meer bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel. Door het gras maar om de 4 weken te maaien, worden tot tien keer meer bijen aangetrokken, zo blijkt uit de ervaring die ze in Groot-Brittannië hebben met No Mow May. Bovendien is langer gras ook beter bestand tegen droogte en hitte.

MaaiNiet maaien is beter voor de bloemen

Samen met particulieren, gemeenten en provincies zetten ze Nederland in bloei door in mei niet te maaien. Doe jij ook mee? Het is heel eenvoudig: Maai Mei Niet! Als het gras dan begint te groeien zal je ook zien dat er bloemen opkomen. Op Maai Mei Niet Nederland staat een mooi overzicht van planten en bloemen die je op je gazon tegen kunt komen. Daarnaast hebben ze algemeen voorkomende bijen beschreven, wel zo leuk dat je gelijk kunt zien voor wie je dit doet!

Het areaal aan gazons in tuinen in Nederland is gelijk aan de oppervlakte van 11.000 voetbalvelden. Dat betekent dat dat behoorlijke impact kan hebben op de biodiversiteit. Voor Steenbreek, Flora van Nederland en de Bijenstichting aanleiding om de campagne van Maai Mei Niet in eerste instantie te richten op tuinbezitters, maar ook gemeenten spelen bij het verhogen van de biodiversiteit een belangrijke rol met de bermen en groenstroken die een enorm areaal vormen. Dat gaat over vele duizenden strekkende kilometers: circa 140.000 kilometer bij wegen, 17.500 kilometer bij dijken en ongeveer 3000 kilometer bij spoor.

Maai

 

Bloementelling

Voor tuinbezitters is het uitgangspunt van Maai Mei Niet – minder maaien – een mooie manier om kennis te maken met de positieve gevolgen van een maandje niet maaien in de eigen tuin. Iedereen kan meedoen door zelf een gedeelte van het gazon laten staan om vlinders, vogels, bijen en andere insecten te helpen overleven. Als tuinbezitter kan je ook een stapje verder gaan en je gazon aanmelden via de website. Je ontvangt gelijk leuke tips om mee te doen: tel het laatste weekend van mei jouw kruidachtige planten in een vierkante meter van je gazon en geef deze aan ons door, zodat de Bijenstichting jouw nectarscore kan berekenen. Met alle resultaten van Nederland weten ze na deze maand wat er groeit in jouw omgeving en hoeveel extra bijen we samen in mei helpen overleven.

Vanaf 22 april kun je de bloemen op jouw gazon gaan tellen. De telgegevens kun je via de website insturen, zodat de nectarscore van jouw tuin berekend wordt. Samen met de nectarscore krijg je ook een aantal tips hoe je de biodiversiteit in jouw tuin kunt vergroten.

Gratis webinar particulieren en professionals

Opgeven voor Maai Mei Niet kan via de website. Kun je wel wat meer informatie gebruiken of heb je na het lezen van alle informatie op de website nog vragen? Dan kun je je inschrijven voor het gratis webinar op dinsdag 26 april of donderdag 28 april om 19.00 uur. Daarin vertelt de Bijenstichting je alles wat je moet weten.

Webinar professionals: ‘tijd voor een goed maaibeleid’ op 17 mei om 11.00 uur. Voor gemeenten is de campagne ‘Maai Mei Niet’ een aanleiding om je nog meer bewust te
worden van ecologisch bermbeheer, met als doel het verhogen van de biodiversiteit. Op dinsdag 17 mei organiseert Steenbreek het webinar ‘goed maaibeleid voor biodiversiteit’ in samenwerking met Kleurkeur en de gemeente Arnhem, met voldoende ruimte voor vragen. Aanmelden kan alvast via deze link.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen