Op bezoek bij bijenhouders tijdens Landelijke Open Imkerijdagen

Foto: Petra Scheutjens

Beleef het bijenhouden van nabij! Het is de 11e keer dat NBV de Landelijk Open Imkerijdagen organiseert. In het hele land stellen imkers hun bijenstand open voor het publiek. In Wageningen kun je op zaterdag 9 juli tussen 10.00 en 16.00 uur terecht op de bijenstal van Martin Verstegen, deze is gelegen in een prachtige hoogstam boomgaard aan de Haarweg 18. Overige adressen waar je terecht kunt vindt je op NBV.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdagen zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

imkerijdagenBijen zijn boeiend

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en laten jou graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten je, als je wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durf je dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdek je de koningin en zie je het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

imkerijdagenHoningwinning

Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat ja graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken. Wageningse imkers zullen van alles vertellen over bijen en bijenhouden en er is een demonstratiebijenkast, waar een klein bijenvolk achter glas te bewonderen valt. Natuurlijk kan er ook honing geproefd worden.

imkerijdagenLaat je informeren

Het bezoek is gratis. Er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe je jouw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. Ben je geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord? Overweeg een kennismakingscursus te volgen of een stapje hoger de Basiscursus.

imkerijdagenKorte historie Open Imkerijdag

De eerste drie jaar was de Open Imkerijdag vooral een regionale aangelegenheid: ontstaan uit de viering van het 100-jarig bestaan van de NBV-afdeling Driebergen/Doorn in 2006. In 2009 kreeg het meer een regionaal karakter (Utrechtse Heuvelrug en Betuwe). Per 2010 heeft de NBV het initiatief omarmd met ook als het doel een landelijke dekking te realiseren. Dat het publiek op korte afstand van de woon- of vakantielocatie een imkerij kan bezoeken. In 2019 namen ongeveer 350 individuele imkers of afdelingen deel aan dit evenement en ontving men naar schatting 40.000 bezoekers.

Gezoem van bijen en geur van honing en bijenwas

De Landelijke Open Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. In 2022 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de elfde keer plaats. In 2019 stelden al meer dan 300 imkers hun imkerij open voor het publiek en dat aantal groeit nog steeds.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen