Zeldzame wants gevonden op De Hoge Veluwe

Foto: Jeroen Hoek

Regio – In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een populatie zeldzame wantsen gevonden. Deze wants, een insectensoort die wat weg heeft van de kever, heeft een heel specifieke leefomgeving nodig.

Gelukkig voldoet De Hoge Veluwe aan de hoge eisen van dit diertje.

Afwisselend landschap

Het landschap van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is erg afwisselend: van open tot dicht begroeid, van droog tot nat en van hoog tot laag. Die diversiteit biedt een geschikte leefomgeving voor heel veel verschillende planten en dieren. Het is dan ook geen toeval dat De Hoge Veluwe zo’n hoge biodiversiteit heeft. En dat zoveel zeldzame en bedreigde soorten zich daar thuis voelen. Dat gaat niet vanzelf: het Park besteedt veel tijd en energie aan actief natuurbeheer om de biodiversiteit te behouden en te bevorderen. De gekozen beheersmaatregelen worden onder andere gebaseerd op onderzoek en monitoring in het Park zelf, door wetenschappers, medewerkers, studenten en vrijwilligers.

Eén van die studenten, Jeroen Hoek, vond in de eerste weken van zijn stage meerdere exemplaren van de zeldzame wantsensoort Aradus Betulae. Het is niet zo vreemd dat deze wants zeldzaam is, want hij stelt zeer specifieke eisen aan zijn leefomgeving: hij leeft alleen op staande dode ruwe berkenbomen waar tonderzwammen op groeien. Het beestje leeft onder de afbladderende schors van de dode stam. Zijn lijf is opvallend plat – een geschikte vorm voor een leven tussen boom en boomschors.

Zeldzaam

Deze wants was in Nederland altijd al zeldzaam, maar sinds 1980 nemen de aantallen verder af. Dat komt omdat deze wants leeft van dood hout, dat vroeger vrijwel allemaal verwijdert werd. Gelukkig zijn ze zich op De Hoge Veluwe bewust van het belang van dood hout in de natuur. Hier staan genoeg van die met tonderzwammen geïnfecteerde, dode ruwe berkenbomen, waardoor de Aradus Betulae zich hier helemaal thuis voelt.

Jeroen Hoek (18) is student toegepaste biologie en loopt stage in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hij ontdekte de bijzondere wants. Jeroen: “Omdat ik deze wants altijd al graag wilde zien, ben ik altijd heel gefocust op berken met zwammen. Onlangs parkeerde ik mijn fiets tegen een dode berkenboom.”

“Overal kwamen tonderzwammen uit het dode hout tevoorschijn. Het duurde een paar tellen voordat ik door had wat dat zou kunnen betekenen; Aradus Betulae! Ik trok een stukje schors van de dode boom af en ontdekte er zo’n veertig bij elkaar. Bij het bestuderen van een tweede en derde dode berk, ook weer met tonderzwam, trof ik weer enkele individuen aan onder de schors. Het blijkt dus dat we van een heuse populatie van deze zeer zeldzame wants mogen spreken.”

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen