Burgemeester plant geschonken amberboom voor 100-jarig bestaan

Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – Afgelopen maandag heeft burgemeester Agnes Schaap een amberboom voor het gemeentehuis geplant. De boom, die in de herfst prachtig oranjerood kleurt, is geschonken door de Brabantse kweker Udenhout.

amberboomDe huiskweker van de gemeente schonk de amberboom voor het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum in deze samenstelling. De burgemeester liet zich niet onbetuigd en schepte een aantal flinke schoppen grond rondom de stam. De kuil en de rest van het planten werd kosteloos door het Renkumse hoveniersbedrijf Everts & Weijman verzorgd; nog een verjaardagscadeautje.

Burgemeester Agnes Schaap is er harstikke blij mee, ze vind het een mooie boom en heeft er het één en ander over opgezocht. Ze verheugd zich nu al op de mooie herfstkleuren maar ze geniet in deze boomrijke omgeving nu ook erg in de lente.

De amberboom staat op een mooie plek, links van de ingang en is, buiten de herfst mooi in ieder seizoen. Als de vijfpuntige bladeren zijn verdwenen in de winter, krijgen oudere bomen een mooie kurklaag maar daar zullen we dus nog even op moeten wachten. De amberboom wordt zo’n 20-25 meter hoog en groeit in een piramidevorm.

Geschonken is beschermd

Alle bomen die ooit geschonken zijn en in de gemeente Renkum staan, zijn automatisch beschermd. Er zijn bomen die al heel lang in de gemeente staan. Lindebomen bijvoorbeeld. Voor het gemeentehuis aan het Raadhuisplein staat (rechts) een enorme lindeboom. Deze is geschonken voor het 25-jarig huwelijk van, destijds, Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1962, die staat er ruim 60 jaar.

amberboomFeitelijk zijn dit bomen die door de gemeente geplaatst worden ter ere van een Koninklijk event, zoals een kroning, verloving of huwelijk, zoiets wordt van gemeenten verwacht. Maar dus ook bomen die geschonken worden zoals deze amberboom genieten automatisch bescherming. Ze mogen nooit gekapt worden, tenzij ze een gevaar opleveren. Maar voor zaken als een wegverbreding of aanleg van een plein, woning of gebouw, gaat een beschermde boom niet verdwijnen.

Daarom moet er ook altijd goed nagedacht worden over de plaats van de geschonken boom. Gezien deze lang blijft staan, moet ie de ruimte hebben om te groeien en voor het gemeentehuis was nog een mooie plek vrij. Niet zomaar. Nee, de vorige boom schijnt aangereden te zijn door een auto. Iemand die zich vergiste tussen de pedalen en gas gaf, in plaats van de rem intrapte. De boom overleefde dit akkefietje niet.

“Ik hoop dat het deze boom het wel goed gaat.” zegt de burgemeester. “Wel 100 jaar! Al zal ik dát niet meer meemaken.”

amberboom

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen