Onkruid te lijf, zonder gif

Natuurlijk tuinieren is beter voor mens en natuur
Natuurlijk tuinieren is beter voor mens en natuur
Foto: Maria via Pixabay

Gif in de tuin is slecht voor insecten, vogels, zo’n beetje alles en iedereen eigenlijk, daarvan ben je inmiddels vast overtuigd. Maar, wat zijn de alternatieven?

Onkruid is een raar woord. Het betekent namelijk voor iedereen wat anders. Zo is akelei voor de meeste mensen een prachtige bloem, maar voor een spinaziekweker is het onkruid, want het moet niet op een bord pasta belanden. Jij trekt hondsdraf misschien vlijtig uit jouw tuin, terwijl een ander het als bodembedekker gebruikt.

Denk anders over onkruid

Met dat gedachtensprongetje, kun je veel planten die uit zichzelf opkomen ineens gebruiken in de tuin! Als je ze mooi vindt, zijn ze geen onkruid, maar tuinplanten. Ze groeien er toch al en overleven blijkbaar goed. Laat dus gewoon eens iets staan dat je niet herkent. Tip: mocht je het afschuwelijk lelijk vinden, trek het dan wel uit voor het zaad vormt.

Inheemse soorten voor insecten

Bijkomend voordeel van planten die zomaar opkomen: vaak zijn het inheemse soorten. Dat zijn soorten die hier ook in de natuur groeien en waar insecten blij mee zijn. Enkele voorbeelden van planten die je – naast hondsdraf – prima als bodembedekker kunt laten staan zijn bosaardbei, gele dovenetel, Robertskruid, penningkruid, speenkruid of zenegroen.

Het onkruid afweren

Mooie bodembedekkers zijn briljant. Ze woekeren vaak een beetje (maar laten zich weer makkelijk uittrekken) en bedekken alle kale stukken grond – zoals het woord al zegt. De planten die voor jou onkruid zijn, maken zo geen kans. Het mogen natuurlijk ook bodembedekkers zijn die je in het tuincentrum koopt (maagdenpalm, vetkruid). Ook uitheemse soorten zijn welkom, als er maar genoeg inheemse soorten zijn.

“Een tuin zonder gif is goed nieuws voor insecten en dus ook voor vogels!”

Mos is mooi!

Mos werkt volgens hetzelfde principe. Laat mos dat zich aandient gemoedelijk tussen de voegen van uw stenen groeien, en er zal geen plant meer opkomen. Een soort voegbedekkers eigenlijk, in plaats van bodembedekkers. Durf het aan! Ga voor de mostuin en kijk jouw ogen uit als het mos begint te bloeien.

Wieden: kennismaken met jouw tuin

Genoeg over bedekkers. De volgende stap in de strijd tegen uw onkruid is wieden, ofwel uitrukken. Wieden heeft een slechte naam, maar is eigenlijk een fijne manier om jouw tuin en tuinbewoners beter te leren kennen. Even op de hurken, van dichtbij kijken wat er allemaal gaande is en eruit trekken wat je lelijk vindt. Het hoeft ook geen uren achter elkaar. Af en toe vijf minuten als je op de vaatwasser wacht werkt net zo goed.

Herken jouw (on)kruid

Leer ten slotte uw onkruid kennen als je het te lijf wilt gaan. Verschillende soorten, vragen namelijk een verschillende aanpak. Google biedt uitkomst, zoek op ‘onkruid herkennen’ en je bent een eind.

Eenjarig of meerjarig ‘onkruid’ (brandnetels, kleefkruid, nachtschade) trek je zo uit de grond. Als het zich niet uitzaait, heb je volgend jaar een stuk minder werk. Pak het plantje laag vast, net onder de grond, dan trek je de wortels mee. Dit gaat het beste na een regenbuitje. Kun je meteen de naaktslakken wegvangen. Wortelonkruid (zoals paardenbloemen of distels) moet je diep uitsteken, met wortel en al. Gebruik een onkruidsteker, of oud aardappelschilmesje.

Bron: Vogelbescherming

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen