Beekdallezing: Veluwe in de ijstijd: beelden uit de toendra

Foto: Monique Heijmans

‘Gletsjerparadijs’, zo noemen we het ‘burgerinitiatief’ van bewonersorganisaties die zich bekommeren om landschap en natuur van de Zuidwest-Veluwe.

De naam verwijst naar de ijstijd waarin de Veluwe is gevormd. Maar hoe zag dat ‘paradijs’ er uit toen er nog Neanderthalers jaagden op mammoeten?

De Veluwe in de IJstijd

Monique Heijmans neemt ons mee naar de ongerepte toendra van Siberië, waar het landschap lijkt op de Veluwe van 50.000 jaar geleden. Zij laat ons prachtige plaatjes zien, maar haar verhaal is serieuzer dan dat.

De bodem van de toendra is diep bevroren (permafrost). ’s Zomers ontdooit de bovengrond. Daarbij komen broeikasgassen vrij die bijdragen aan de opwarming van het klimaat. Die opwarming gaat in Siberië vier keer zo snel als wereldwijd. Want doordat de permafrost ontdooit wordt de bodem natter, waardoor weer meer broeikasgas vrijkomt. Die vicieuze cirkel is slecht nieuws voor de hele aarde!

Monique onderzocht wat klimaatverandering doet met de toendravegetatie. Het blijkt dat op veel plaatsen het aandeel dwergstruiken toeneemt. En ook dat deze ervoor zorgen dat de permafrost minder snel ontdooit! Toch een beetje goed nieuws dus?

  • Titel: Veluwe in de ijstijd: beelden uit de toendra
  • Spreker: Monique Heijmans (afd. Plantenecologie en natuurbeheer, WUR)
  • Plaats: Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
  • Datum: Woensdag 20 september 2023
  • Tijden: 19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
  • Kosten: €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
  • Aanmelden : Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder ‘Toelichting aanmelden en Betalen‘.
  • Contact: [email protected] ; Tel.: 06 3860 6262

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen