Blauwtong al op meer dan 5300 bedrijven, 4 gevallen in gemeente Renkum

Blauwtong treft vooral schapen
Blauwtong treft vooral schapen
Foto: smoms_photography, Pixabay

Op meer dan 5300 veebedrijven in Nederland is tot nu toe blauwtong vastgesteld. Dat blijkt maandag uit het overzicht van besmettingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijhoudt.

In totaal 3902 besmettingen zijn in een laboratorium vastgesteld door bloed van een besmet dier te testen. Dierenartsen hebben daarnaast 1449 uitbraken gediagnosticeerd op grond van kenmerkende symptomen bij zieke dieren.

In de gemeente Renkum zijn in Heelsum en Oosterbeek, bij beide twee gevallen van blauwtong bekend. Vier dieren waarvan is vastgesteld, d.m.v. een bloedtest, dat ze aan blauwtong lijden.

Steekvliegjes

Op een kaart van de NVWA(pdf) is te zien dat de dierenziekte nog steeds bijna niet voorkomt in Limburg en Zeeland. Heel veel besmettingen zijn er in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Drenthe. Blauwtong treft vooral schapen, die meestal ook aan de ziekte bezwijken, maar ook geiten, runderen, hertachtigen en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. De ziekte dook begin september voor het eerst weer op bij vier schapenhouderijen. Daarvoor was de besmetting sinds 2009 niet meer in Nederland voorgekomen.

De ziekte wordt overgebracht door met blauwtongvirus besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. De NVWA onderzoekt welke soort of soorten knutten het virus bij zich dragen. Daarvoor worden bij tientallen boerderijen knutten gevangen. Als eenmaal bekend is welke knutten het virus bij zich hebben, gaat de zoektocht verder naar mogelijke preventieve maatregelen tegen besmette knutten of tegen een besmetting. Knutten overleven een mildere winter, zodat de kans aanwezig is dat de veeziekte er na de winter nog steeds is. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen