Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Een honingbij
Een honingbij
Foto: Photorama Pixabay

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf vandaag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

Vorig jaar telden 3400 vrijwilligers ongeveer vijftien bestuivers per telling. Door het koude weer waren dat er minder dan eerdere jaren, toen gemiddeld twintig bijeen geteld werden. De honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) werden het vaakst gespot.

Populaties

Het tellen van bijen is volgens onderzoekers belangrijk omdat ze zo meer te weten komen over hoe het gaat met verschillende populaties in het land. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van eetbare gewassen en andere planten. In Nederland komen bijna 360 soorten bijen voor, waarvan ongeveer de helft als bedreigd geldt.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Wie mee wil doen kan op de website Nationalebijentelling.nl een telformulier vinden. Daar is ook een gidsje te vinden met daarin de zestien bijensoorten die in Nederland het meest voorkomen.

Tel je mee? Voer hier je telling(en) in (eerst aanmelden).

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen