Kleurend blad in de herfst

08 nov 2022, 11:30 Natuur
martin koops 4
Martin Koops

Hoewel de temperaturen en het fraaie weer lange tijd iets anders deden vermoeden, zijn we toch écht aanbeland in de herfst; het jaargetijde waarin de gehele natuur zich voorbereidt op de wintermaanden die voor ons liggen.

Herfst, de klok terug gezet dus een uur eerder donker, vallend blad, regen, wind…….. niet hélemaal mijn ding.

Door boswachter Martin Koops

Maar ondanks mijn, zeg maar najaarsblues, geniet ik toch met volle teugen. Van de grote verscheidenheid aan paddenstoelen in alle soorten en maten, overheerlijke kastanjes en ‘last but not least’ die prachtige kleuren in het bos. Het hele palet aan geel, oranje, rood en bruin blad hangt uitbundig om aandacht te vragen in de bomen. En die kleurenpracht is er niet om ons te plezieren of mij door mijn het-is-weer-vallende-blaadjes-tijd periode heen te slepen. Daar ligt heel wat anders aan ten grondslag.

martin koops
Foto: Martin Koops

Bladgroen

In het voorjaar en de zomer zitten de bladeren vol met chlorofyl of bladgroen. Deze stof zet met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water om naar stoffen als zetmeel, suiker en zuurstof. Daar waar de andere in het zonlicht aanwezige kleuren geabsorbeerd worden door het chlorofyl, wordt groen juist teruggekaatst. Hierdoor zien wij de bladeren als groen. Door de aanwezigheid van chlorofyl zijn de andere kleuren dus gewoonweg niet zichtbaar, terwijl ze wel in het blad aanwezig zijn.

martin koops 3
Foto: Martin Koops

Herfstkleuren

Met het korter worden van de dagen en het dalen van de temperatuur verandert dat. Er wordt minder chlorofyl aangemaakt en de andere in het blad aanwezige kleuren worden meer en meer zichtbaar. Slimme, zuinige rakkers als het zijn, slaan de bomen het laatste restant chlorofyl op in hun takken voordat het blad valt. Dat is ook het moment waarop de herfstkleuren in volle omvang zichtbaar worden.

martin koops 2

Foto: Martin Koops

Vallend blad

Hoe fraai ook, dat ‘mooi zijn’ heeft voor de boom niet echt toevoegde waarde, dus laat het blad uiteindelijk los en dwarrelt in grote getale naar beneden. De belangrijkste reden hiervoor is simpel. Bij temperaturen onder de vijf graden kan een boom namelijk niet of nauwelijks vocht opnemen via zijn wortels, terwijl de verdamping via het blad gewoon doorgaat. Door zijn blad te laten vallen voorkomt een boom dus dat hij verdroogt.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] .

De redactie is te bereiken via [email protected] .