Oproep Vogelbescherming: plant deze herfst bloembollen

03 okt 2024, 23:33 Natuur
hommel annemarievandam23 via pixabay
Annemarievandam23 via Pixabay

Hommels en bijen vinden in het vroege voorjaar te weinig voedsel?! Dat probleem gaan we eens even de wereld uit helpen door nu biologische bloembollen in de grond te stoppen. Daar knapt een mens van op: een goed gevoel en een mooie tuin.

Tegenwoordig worden veel insecten wat vroeger in het voorjaar wakker. Dat komt omdat gemiddeld eerder in het jaar de temperatuur oploopt. Boven de 15 °C gaan hommels, maar ook bijen bijvoorbeeld al vliegen. Zo vroeg in het voorjaar bloeit er echter bar weinig, waardoor die zachte zoemers niet genoeg eten vinden en doodgaan. Dat is op zichzelf al een vrij nare gedachte, maar even erg is dat veel bloeiende planten, struiken, bomen en voedselgewassen de hommels, bijen of andere insecten nodig hebben voor hun bevruchting. Geen bevruchting: geen zaden, noten of vruchten: geen nieuwe generatie (of voedsel). Deze insecten zijn dus ongekend onmisbaar voor ons en de wereld waarop we leven.

Vogelbescherming helpt hongerige hommels?

Het staat hierboven eigenlijk al waarom vogelbescherming zich druk maakt om het gebrek aan stuifmeel en nectar vroeg in het voorjaar. Alles wat op aarde leeft is nu eenmaal met elkaar verbonden. Sommige vogels eten muizen of andere vogels, maar veruit de meeste vogels eten insecten, zaden, noten en fruit. En laat dat nu net allemaal achteruitgaan zonder vroege voorjaarsbloeiers voor de bestuivers.

Gelukkig, een makkelijke aanpak

Nu kom jij in beeld, want je kunt er makkelijk voor zorgen dat insecten vroeg in het voorjaar wél voedsel vinden! Er is veel ellende in de wereld die we met lede ogen moeten aanzien, maar dit is een situatie die we kunnen tackelen. En wel door nu massaal bloembollen te planten. Bloembollen stop je het beste in de herfst in de grond, die dan nog nat is en niet bevroren. Hoe eerder die bollen de grond in gaan, hoe vroeger in het voorjaar ze zullen bloeien. Tip: maak ook je gemeente hierop attent.

Biologische bloembollen!

Let wel: plant niet zomaar bloembollen, maar plant biologische bloembollen die zonder kunstmest en gif zijn gekweekt. Anders is het natuurlijk dweilen met de kraan open: insecten doodmaken met gif om bloembollen te kweken, om met die bloembollen weer andere insecten te helpen. Nope. Biologisch dus.

Hier vind je een hele lijst met verkopers van biologische bollen. Ook Vogelbescherming verkoopt biologische bloembollen. Koop je bij ons, dan help je de vogels twee keer, want door producten te verkopen hebben we extra geld om landelijk leefgebieden voor vogels te verbeteren.

Gezond bodemleven

Biologisch is ook veel beter voor de diertjes die in de bodem leven en de bodem weerbaar en gezond houden (die gaan anders ook dood door het gif). En het is beter voor de vogels en andere dieren die op en rond zo’n bollenveld leven. Langs de akkers met biologische bollen staan vaak bloemstroken, waarin insecten overwinteren en vogels zaden vinden. Vogels als de gele kwikstaart en graspieper zie je er vaak.

Hoe plant ik eigenlijk bloembollen?

- Maak eerst de grond goed los met een schepje/spa/oude lepel.

- Graaf een of meer gaten, of een gleuf of andere vorm. Een speciale bloembollenplanter is handig, maar niet onmisbaar, die soeplepel doet net zo goed dienst.

- De diepte, hangt af van de grootte van de bollen. Houdt ongeveer 2x de hoogte van de bol aan, dus bollen van sneeuwklokjes van 1,5 cm, plant je ongeveer 3 cm diep. Het komt niet heel nauw, ze vinden hun weg naar boven wel.

- Leg de bollen in het gat, niet tegen elkaar aan: laat er voldoende ruimte tussen zodat de bloemen elkaar niet verdringen. Vaak zijn er wat worteltjes te zien, die moeten naar beneden en een eventueel groen sprietje naar boven. Anders geldt: bolle kant beneden.

- Schep de uitgegraven aarde weer over het gat en druk zachtjes aan met je handen.

- Plant je bloembollen in een pot, zorg er dan voor dat ie goed diep is en een gat in de bodem heeft zodat het water eruit kan lopen. Anders rotten de bollen waar je bijstaat…-  Vol voorpret de winter in, want in januari kunnen de sneeuwklokjes hun kopjes al boven de grond uitsteken. Snel gevolgd door de krokussen, blauwe druifjes, narcissen en de dikke, brommende hommels.

Nationale Bloembollenweekend 5 & 6 oktober 2024

In het eerste weekend van oktober wordt het Nationale Bloembollenweekend gehouden. Het doel: met zoveel mogelijk mensen biologische bloembollen planten en op de manier ervoor zorgen dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben. Vogelbescherming steunt de actie van harte, want wat goed is voor insecten en natuur, is goed voor vogels!

Bron: De Vogelbescherming

♦♦♦

  • Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram  of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
  • Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].